Waterschappen+willen+aan+de+slag+met+klimaatagenda
Nieuws
© Hoogheemraadschap Rjnland

Waterschappen willen aan de slag met klimaatagenda

De waterschappen zijn blij met de 'ambitieuze' duurzaamheids- en klimaatagenda van het nieuwe kabinet. 'Wij staan klaar om hier samen mee aan de slag te gaan', zegt Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen.

'We zien veel terug van de thema's energie, klimaatadaptatie en circulaire economie uit de gezamenlijk investeringsagenda van gemeenten, provincies en waterschappen. We zijn blij dat het kabinet de regionale aanpak gaat volgen en nadrukkelijk de samenwerking zoekt', aldus Oosters.

Hij waardeert de aandacht voor de uitvoering en knelpunten in wet- en regelgeving. 'Om de doelen te halen zijn tal van maatregelen en investeringen nodig. We lopen hierbij aan tegen belemmeringen en daarom is deregulering hard nodig.'

Deltaprogramma voortgezet

De uitvoering van het Deltaprogramma wordt door het nieuwe kabinet voortgezet. Meer dan ooit zal daarbij de nadruk worden gelegd op het klimaatbestendig en waterrobuust inrichten van Nederland

Terecht, volgens Oosters: 'Om gesteld te staan voor het weer van morgen moeten we alle zeilen bijzetten. Klimaatverandering duldt geen uitstel. Als waterschappen zien we de effecten, zoals wateroverlast en droogte, fors toenemen.'

Waterkwaliteit

Het nieuwe kabinet zoekt samenwerking met alle sectoren voor het behalen van de doelen rond waterkwaliteit en legt de nadruk op kosteneffectieve plannen. 'Voor ons is het belangrijk dat we de doelen halen. Wij hebben ons huiswerk gedaan en concrete plannen liggen klaar. We gaan graag het gesprek aan', reageert de UvW-directeur.

Regionaal maatwerk spreekt de waterschappen aan, net als aan de geboden experimenteerruimte. 'Maar onze wens is dat het wel concreet wordt ingevuld zodat we resultaat behalen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer