Gevolgen fipronilschandaal nog voelbaar

We zijn inmiddels weer een tijd na het fipronilschandaal en de gevolgen zijn voor veel collega's nog steeds voelbaar. De kippen zijn geruimd en de stallen zijn schoongemaakt. Maar dat gaat niet zomaar.

Het spul is niet goed uit de stallen te krijgen. Zodra de stallen schoon en ontsmet zijn, worden verklikkerkippen ingezet om te kijken of de stallen echt fipronilvrij zijn.

De resultaten van de meeste pluimveehouderijen zijn nog niet bekend, dus ook de toekomst blijft onzeker. Als je bedrijf fipronilvrij is, dan is het nog maar de vraag wanneer je broedeieren uitgebroed kunnen worden, waar en of er plaats is voor de opfok. Dus, met andere woorden, wanneer krijg je nieuwe kippen?

Andere pluimveehouders kiezen voor het ruien van de kippen. De ruiperiode is voorbij. Nu is het ook voor deze onderenemers een vraag of de eieren fipronilvrij zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het ook voor deze pluimveehouders een moeilijke beslissing, maar de kippen moeten dan geruimd worden.

De bloedluisbestrijding zal in Nederland een probleem blijven. Diverse grote bedrijven werken samen met universiteiten om te onderzoeken of er een middel is dat goed werkt tegen bloedluis en ook is toegestaan.

Zo'n schandaal als de fipronilaffaire willen we nooit meer. De gevolgen zijn enorm en voordat de imagoschade en het leed op de pluimveebedrijven weer is hersteld - als dat nog mogelijk is -, zijn we weer een hele tijd verder.

Het fipronilschandaal heeft grote gevolgen voor de eiermarkt. Er is een schaarste aan eieren, dus de prijzen stijgen. We weten niet hoe lang dit aanhoudt, maar omdat je niet zo een-twee-drie nieuwe kippen hebt, is mijn voorspelling dat dit nog wel even zal duren.

Wij zijn gespaard gebleven in de fipronilaffaire en kunnen onze eieren dus gewoon kwijt. Onze kippen hebben de leeftijd bereikt dat ze binnenkort weggaan.

Uit economisch oogpunt hebben wij ervoor gekozen de hennen iets langer op ons bedrijf te houden en sneller schoon te maken. Dat levert nu wat extra geld op. Dus het is een extra drukke tijd voor ons.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer