Nederland+Europees+kampioen+insectenimport
Nieuws
© de-kvn.nl

Nederland Europees kampioen insectenimport

Nederland is de grootste importeur van levende insecten in Europa. Van alle lidstaten in de Europese Unie (EU) voert Nederland die het meeste in, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland importeert als landbouwland van oudsher veel bijen voor gebruik bij de bestuiving van gewassen, maar bijen verliezen terrein op andere insecten. Sluipwespen worden bijvoorbeeld steeds vaker ingevoerd, vooral uit Israël. Die insecten worden ingezet als natuurlijke vijand van andere beestjes die gewassen aantasten.

Verder worden insecten ook steeds meer gebruikt als voedingsmiddel. Vooral meelwormen en sprinkhanen vallen in de smaak bij mensen. Ook worden ze gebruikt in diervoeding.

Importwaarde

De totale importwaarde van insecten door Nederland bedroeg in de eerste zes maanden van het jaar 8,2 miljoen euro. Dat kwam neer op 390 kilo levende insecten. Samen met België en Frankrijk is Nederland goed voor 60 procent van de totale insectenimport in de EU.

Nederland gebruikt het grootste deel van de insecten in eigen land. Ongeveer een derde van de insecten wordt weer uitgevoerd. Overigens worden ook in Nederland zelf insecten gekweekt. Als exporteur van insecten komt Nederland op de derde plaats met een totale waarde van 5,6 miljoen euro, na België en Slowakije.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer