Onderzoek+naar+effect+planten+op+binnenklimaat
Nieuws
© Gérard Damoiseaux

Onderzoek naar effect planten op binnenklimaat

Planten verbeteren het binnenklimaat. Je hoort het vaak zeggen. 'Wetenschappelijk is dat nooit goed onderzocht', zegt Tia Hermans van Wageningen UR.

Planten zouden vocht in de lucht brengen, de lucht reinigen en een omgeving creëren waar de mens zich prettig voelt. Dat zou economische besparingen opleveren, bijvoorbeeld door minder kunstmatige klimaatbeheersing (energiebesparing) of door een verbeterde prestatie van de gebruikers (arbeidsproductiviteit). Maar is dat wel zo?

In het kader van het project 'Planten voor een beter binnenklimaat' opende Hermans eind vorige week een proef bij zorgcentrum De Posten in Enschede, op een afdeling voor dementerende bejaarden. 'We zijn hier aan het pionieren met planten, zo moet je het zien.'

Bij twee woongroepen in het centrum zijn panelen met hangende planten geplaatst, daarin zitten sensoren die de luchtkwaliteit meten, de temperatuur, de luchtvochtigheid en nog een paar dingen. Via een draadloze verbinding gaan de gegevens naar de onderzoekers.

'Kunnen planten het ziekteverzuim terugdringen of de productiviteit bevorderen?'

De bewoners van de afdeling voor dementerenden waren live getuige van de officiële onthulling van de panelen. Zij vinden het nu al leuk, al die plantjes. 'Ja, prachtig hoor, die worden vast heel groot', citeerde dagblad Tubantia mevrouw De Jong.

Weinig onderhoud

De planten die in de proef worden gebruikt hebben relatief weinig onderhoud nodig. Dat was een van de criteria waarop ze zijn geselecteerd.

Het gaat om soorten als Rhapsis excelsa (een palmsoort), Chlorophytum comosum (graslelie) en Rhipsalis lindbergeriana (koraalcactus). Gewone kamerplanten, waarvan verwacht wordt dat die het binnenklimaat zouden kunnen verbeteren.

Hermans: 'We hebben planten gekozen die tegen een stootje kunnen, maar die niet giftig zijn of allergieën veroorzaken.'

Ze hangen niet overal in het gebouw maar slechts in twee woongroepen. In twee andere woongroepen hangen wel de sensoren, maar niet de planten. Zo kunnen de verschillen worden gemeten.

Om voldoende gegevens te verzamelen, doen twaalf andere instellingen en bedrijven mee, waaronder Coca Cola. Het project wordt gefinancierd door de Topsector Tuinbouw.

Toepassing van groen

Het onderzoek moet leiden tot meer intensieve en goed afgestemde toepassing van groen in gebouwen voor duurzame inrichting en een gezond leef- en werkklimaat. De onderzoekers kijken niet alleen naar wat planten in fysisch opzicht aan de luchtkwaliteit in gebouwen bijdragen, maar ook wat hun invloed is op het welzijn en de gezondheid van de gebruikers van de gebouwen.

'Hierbij richten we ons in eerste instantie op werknemers', zegt Hermans. 'Wat zijn de daadwerkelijke effecten van een grootschalige toepassing van planten op het binnenmilieu?'

Daarbij staat een analyse van de kosten en baten voorop. 'Kun je besparen op de traditionele energievretende luchtbehandelingssystemen? Kunnen planten het ziekteverzuim terugdringen, of het concentratievermogen en de productiviteit bevorderen?'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  23° / 6°
  10 %
Meer weer