Planten+leren+begrijpen+met+infraroodbeelden
Nieuws
© Eigen Foto

Planten leren begrijpen met infraroodbeelden

Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw heeft een infrarood camera in gebruik om te helpen plantprocessen te begrijpen.

In het afgelopen jaar zijn onder andere rozenknoppen, anthuriumblad en trekheesters gemeten met de camera. Daarnaast zijn warmteopnames gemaakt van kassen om lekken of grote temperatuurafwijkingen te kunnen opsporen. Dit laatste wordt al veel toegepast in de bouw.

Als onderzoekers een infraroodcamera naar een plant richten, meet de camera alle infraroodstraling. Dit is een optelsom van onder andere de eigen infraroodstraling en de infraroodstraling die wordt gereflecteerd.

Warmte absorberen

Het vermogen warmte af te geven of te absorberen verschilt per object en per plantensoort. In een kas zijn er veel objecten die invloed op de meting kunnen veroorzaken, zonlicht op een glimmend blad reflecteert veel infrarood straling. Waterdruppels kunnen ook reflecteren.

Aluminium tafels hebben een lage emissiviteit terwijl rubber slangen, potgrond, zwarte plastic veel infrarood uitstralen. Bepaalde glassoorten hebben een selectief transmissie voor infrarood (versnelt het opwarmen van een kas).

Chrysanten

De jonge chrysantenplanten op de foto geven een voorbeeld. Hier worden plastic slangen, grond en waterdruppels op de planten allemaal zichtbaar voor de infraroodcamera. Daarom moeten camera's goed gericht worden en vrij van storende bronnen om de temperatuur van een plant goed te kunnen meten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer