Ruimte+in+ruil+voor+verduurzaming
Nieuws
© Huisman Media

Ruimte in ruil voor verduurzaming

Een grote meerderheid van de intensieve veehouders in Zuid-Holland wil zich maximaal inspannen voor nog meer duurzaamheid en dierenwelzijn. Deze extra verduurzaming willen zij verbinden aan ruimte voor bedrijfsontwikkeling.

95 procent van de varkenshouders, pluimveehouders, melkgeitenhouders en vleeskalverhouders in de provincie ondertekenden een intentieverklaring waarmee ze zich verbinden aan extra stappen in verduurzaming, onder de voorwaarde dat dit ruimte aan bedrijfsontwikkeling biedt.

De veehouders zullen alleen nog stallen laten bouwen die voldoen aan de eisen uit de Maatlat Duurzame Veehouderij, Milieukeur, een certificaat voor biologische veehouderij of maatregelen die daaraan gelijkwaardig zijn. Voorzitter Ingrid Jansen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord Zuid-Holland en LTO-portefeuillehouder Intensieve Veehouderij Hanneke de Baar overhandigden op 6 oktober een brief met deze intentie aan landbouwgedeputeerde Han Weber.

Bedrijfsontwikkeling

In ruil voor duurzame stallen en/of meer dierenwelzijn geeft de provincie Zuid-Holland letterlijk ruimte voor bedrijfsontwikkelingen, heeft Weber voorgesteld. Dit is tot nu toe niet het geval, doordat het op sectorniveau niet te regelen viel, maar wel via individuele intentieverklaringen.

De beleidswijzigingen moeten nog in zowel Gedeputeerde als Provinciale Staten worden besproken en vastgesteld. LTO Noord hoopt dat dit voor de jaarwisseling rond is.

Op slot

'Daarop vooruitlopend mogen bestaande bedrijven wel worden verplaatst. Dit zat op slot. Ook mogen bedrijven straks groeien naar een bouwblok van 2 hectare en intensieve neventakken mogen uitgroeien tot hoofdtak', licht Verhorst toe. De brief zou volgens POV en LTO Noord de Statenleden ervan moeten overtuigen om letterlijk ruimte voor bedrijfsontwikkeling op te nemen en zo extra verduurzaming en dierenwelzijn mogelijk te maken.

POV en LTO Noord zijn blij met de beweging die de provincie lijkt te maken ten gunste van intensieve veehouders. Sinds 2011 zit de ontwikkeling van de sector in de klem. Uitbreiding was beperkt tot vijftien procent, en verplaatsing niet toegestaan. Dat laatste blijft zo. 'De provincie laat zien dat zij er vertrouwen in heeft dat ondernemers zelf de verantwoordelijkheid nemen voor verduurzaming en dierenwelzijn en toont ook het begrip dat extra eisen terugverdiend moeten worden uit de markt', stellen Verhorst en Jansen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer