Analisten+voorspellen+schommelende+tarweprijs
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Analisten voorspellen schommelende tarweprijs

Ondanks de grote wereldvoorraden gaan analisten ervan uit dat vooral de tarweprijzen op de wereldmarkt de komende periode fors kunnen schommelen.

Dat meldt RVO in het weekbericht granen. De theoretische eindvoorraad van 248 miljoen ton tarwe is weliswaar goed voor een consumptie van ongeveer 17,4 weken. Op de markt is het een gegeven dat er pas spanning ontstaat als er voorraad is voor minder dan 10 weken consumptie.

Echter van de huidige tarwevoorraad ligt meer dan 100 miljoen ton opgeslagen in China. Dit is een strategische voorraad en niet bestemd voor levering op de wereldmarkt. Verder zijn er volgens RVO aanhoudende geruchten over logistieke problemen in zowel Rusland als Oekraïne. Daardoor is slechts een beperkte hoeveelheid tarwe uit die landen op dit moment beschikbaar voor export.

Dalende notering

Vooralsnog is er overigens geen sprake van een beperkt aanbod op de tarwemarkt. Deze week daalde de notering van voertarwe op levering in december bij de Matif in Parijs van 166 naar 161 euro per ton. RVO gaat ervan uit dat dit een gevolg is van de gunstige weersomstandigheden voor de ingezaaide wintergranen en de positieve bijstelling van de Russische tarweoogst.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer