De+uitdaging+van+biologische+champignons
Column
© Nieuwe Oogst

De uitdaging van biologische champignons

In de tien jaar die ik nu bij RPZ werk, is dit bedrijf driemaal in oppervlakte gegroeid. Vooral het areaal gangbare kastanjechampignons is flink toegenomen. Van retailers echter komt de laatste tijd vaker de vraag naar paddestoelen die geteeld worden op substraat van biologische afkomst.

Het betreft compost die alleen biologisch stro bevat zonder paardenmest en met kippenmest dat afkomstig is van biologische kippenbedrijven. Last but not least mogen op de teeltbedrijven geen bestrijdingsmiddelen toegepast worden. Zelfs chloor om de cellen te reinigen is niet toegestaan.

Bij E.M.A. Champignon is besloten op twee kleinere bedrijven deze compost in te zetten. Het is niet toegestaan om biocompost te vullen in een kwekerij waar ook gangbare champignons worden geteeld. Doordat de compost veel duurder is dan de gangbare compost, is het financieel interessant om een langer teeltschema toe te passen om meer champignons per ton compost te oogsten. Nadeel is dat een langer teeltschema meer kans geeft op champignonvliegen en -muggen.

Gelukkig mogen we in de teelt wel aaltjes inzetten, voor de biologische bestrijding van de champignonmuggen. De aaltjes doden de larven en houden de muggenpopulaties binnen de perken. Op tijd toedienen van de aaltjes is dan wel van belang. Ook vliegenplaten en vliegenlampen zijn normaal toegestaan.

De biologische compost heeft, doordat er alleen stro wordt gebruikt, meer volume dan de gangbare compost die vooral uit paardenmest bestaat. Op de kwekerij is daarom een goede koeling noodzakelijk, immers een ruige compost met meer volume is slechter te beheersen in temperatuur dan een korte compost met minder volume.

Bijkomend nadeel is dat de grondstoffen voor de biologische compost niet erg homogeen zijn. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de teelt. Bij gangbare compost weet je bijna elke week wat je kunt verwachten, je sproeischema staat bij wijze van spreken standaard ingesteld in de computer. Dit is met biologische compost wel even anders, tijdens de ingroeifase van het mycelium in de dekaarde moet je elke dag kijken of je niet te veel sproeit of te weinig. Het echte kweken komt hier weer om de hoek kijken.

Op de locatie in Wesel, 25 kilometer vanaf Xanten, ben ik nu medeverantwoordelijk voor de teelt van de EKO Pilze. Wederom een nieuwe uitdaging en inmiddels een ervaring rijker.

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  23° / 6°
  10 %
Meer weer