Na+fipronil+%27Boenen+bij+de+boeren%27+voor+schone+pluimveestal
Nieuws
© Twan Wiermans

Na fipronil 'Boenen bij de boeren' voor schone pluimveestal

Met 'Boenen bij de boeren' zijn diverse gemeenten en partijen in de Gelderse Vallei een publieksactie gestart om pluimveehouders te helpen bij het fipronilvrij maken van hun stallen.

De actie werd woensdag in een besloten bijeenkomst gelanceerd door de Barneveldse burgemeester Asje van Dijk. Op de website boenenbijdeboeren.nl kunnen zowel vrijwilligers zich aanmelden als pluimveehouders die goed hulp kunnen gebruiken. Via een coördinatiepunt worden vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld. De schoonmaakwerkzaamheden worden uitgevoerd onder leiding van een deskundige.

Volgens de initiatiefnemers hebben de ontwikkelingen rond de fipronilbesmetting van pluimveebedrijven grote impact op de agrarische sector in de Gelderse Vallei. 'Veel bedrijven krijgen te maken met ingrijpende maatregelen. Na de vogelgriep is dit voor pluimveehouders een nieuwe klap die zij krijgen te verwerken.'

Landelijk zijn er nog ruim 600 stallen die niet zijn vrijgegeven door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Een groot deel van deze stallen staan in de regio Gelderse Vallei.

Residuwaarden

Volgens Gina van Elten zijn veel bedrijven in afwachting of hun stallen onder de maximale risiduwaarde vallen (MRL-waarde). Ze is zelf pluimveehouder in Barneveld en vice-voorzitter van afdeling Gelderse Vallei van LTO Noord. 'Het is de komende weken dus spannend of ze weer kunnen opstarten of alsnog moeten ruimen.'

De pluimveehouders voelen zich enorm gesteund door de gemeenten in de Gelderse Vallei, vertelt ze. 'In Barnveld en Ede zijn veel bedrijven getroffen. De gemeenten laten enorme betrokkenheid zien. Barneveld heeft geld uitgetrokken voor de problematiek.'

Ook dit initiatief getuigt daar volgens haar van. 'Barneveld neemt vaak het initiatief, maar het wordt gesteund door de andere gemeenten. Voor de getroffen pluimveehouders is dat een enorme steun in de rug.'

Landelijke overheid

Dat staat wat haar betreft in schil contrast met de opstelling van de landelijke overheid. 'De NVWA krijgt er 20 miljoen bij terwijl deze organisatie door haar opstelling de schade alleen maar groter heeft gemaakt. Dat steekt.'

Vrijwilligers kunnen helpen bij zowel rui- als ruimwerkzaamheden. De werkzaamheden bestaan uit het ruimen en reinigen van de stallen, verwijderen van mest en strooisel en het afvoeren van eieren. Onder de vrijwilligers zijn ook veel studenten van mbo-school Aeres in Barneveld. Een groep van 70 leerlingen hielp deze week bij werkzaamheden.

Leerlingen

'Wij zijn een school in het groene onderwijs met vooral opleidingen die betrekking hebben op kleindieren', vertelt Michel van Barneveld van de school. 'De leerlingen zijn doordoor enorm betrokken en hebben hart voor de sector. Ze steken daarom graag hun armen uit de mouwen om getroffen boeren te helpen.'

Het schoonmaken van de stallen is veel werk. Een stal waar fipronil in aangetroffen is, moet vaak een groot aantal keren worden schoongemaakt. Volgens de initiatiefnemers is het voor veel pluimveehouders extra zwaar omdat ze door de onzekere toekomst emotioneel behoorlijk geraakt zijn.

'Boenen bij de Boeren' is een initiatief van de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Putten, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal, Woudenberg en Wageningen. Er wordt samengewerkt met afdeling Gelderse Vallei van LTO, NVP en het Poultry Expertise Centre/Meldpunt Fipronil.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer