Probleem+varkenspest+Oekra%C3%AFne+groeit
Nieuws
© ZLTO

Probleem varkenspest Oekraïne groeit

In Oekraine neemt het aantal bedrijven dat wordt getroffen door de afrikaanse varkenspest toe. Deze week zijn door het wereldziekteagentschap OIE twee nieuwe uitbraken gemeld, in september en augustus waren dit er in totaal vijf.

Met nog een melding begin deze maand komt het totaal op acht. Vorig jaar zijn in dat land in deze drie maanden in totaal vier meldingen gedaan.

De ziekte, die zich met name in de wintermaanden manifesteert, trof dit jaar niet alleen kleine bedrijven met enkele varkens. Ook een bedrijf met ruim 4000 dieren in Chernigov, 100 kilometer ten Zuidoosten van Wit-Rusland, werd getroffen. Hier zijn twee besmette gevallen gevonden.

In Poltava, enkele honderden kilometers zuidelijker, werd een bedrijf met meer dan 5.000 varkens getroffen. Hier waren 47 varkens ziek.

Westen

Terwijl de ziekte vooral in Oost-Oekraine is gevonden, blijkt ook een klein varkensbedrijf in het district Starosambirskyi te zijn getroffen. Dit district ligt tegen de grens met Polen. Hier bleken drie van de vijf varkens besmet.

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  23° / 6°
  10 %
Meer weer