Suikerbietenoogst boven verwachting

De agrarische dienst van Suiker Unie heeft de opbrengstprognose van de bietenoogst verhoogd naar ruim 90 ton per hectare.

De grotere hoeveelheid suikerbieten leidt volgens Suiker Unie tot enige vertraging in de afname op de bedrijven omdat er bij vrijwel iedere teler meer bieten liggen dan gepland. Het gemiddelde suikergehalte over de hele campagne is nu nog lastig in te schatten omdat dat ook bepaald wordt door de weersomstandigheden in de komende maanden.

Uitgaande van een campagnegemiddelde van 16,8 procent suiker dan komt de suikeropbrengst boven de 15 ton per hectare. Daarmee zou dit jaar voor wat betreft suikeropbrengst per hectare weleens het recordjaar 2014 kunnen overtreffen, voorspelt Suiker Unie.

Voldoende veldvoorraad

Vanwege de regen van vorige week stagneerde de bietenoogst in veel gebieden. Desondanks is er voldoende veldvoorraad. Deze week geeft betere omstandigheden en de vooruitzichten zijn goed. De kwaliteit van de bieten blijft zich in dezelfde trend ontwikkelen, blijkt uit de bietenstatistiek van Suiker Unie. Het suikergehalte steeg vorige week verder naar 16,6 procent, de tarra bleef ongewijzigd op 10,5 procent.

De bietencampagne is flink op stoom, meldt Suiker Unie. De eerste week van de campagne waren er enkele storingen in Dinteloord en vorige week was er een storing in Vierverlaten door een schade aan de bietenband.

Storingen verholpen

Door de storingen is de verwerkingscapaciteit lager geweest waardoor de campagne ook enkele dagen langer wordt. Deze week draaien de fabrieken op volle capaciteit waarbij er dagelijks meer dan 56.000 ton bieten zijn verwerkt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer