Rundertransport+Siberi%C3%AB+mag%2C+maar+zo+min+mogelijk
Nieuws
© pixabay

Rundertransport Siberië mag, maar zo min mogelijk

Door strengere transportcondities en een goed transportplan, kan een transport van drachtige runderen naar Siberië plaatsvinden. Wel moet dat zo min mogelijk plaatsvinden, stelt het kabinet.

Dat stelt minister Henk Kamp van Economische Zaken in antwoord op schriftelijke kamervragen van Marianne Thieme (PvdD). Zij stelt dat dit transport over 4500 kilometer vanwege de transportduur op gespannen voet kan staan met de Wet dieren en de Europese Transportverordening nr. 1/2005.

Volgens Kamp is het vervoer van gewervelde dieren Europees gereguleerd. Nederland heeft bij de Europese Commissie aangedrongen om zo min mogelijk transporten over meer dan 500 kilometer toe te staan. Daarbij is ingezet op strengere transportcondities naarmate het transport langer duurt.

Rusttijden

Daarbij worden in de verordening voorzieningen opgenomen, die de transporteur moet treffen om het welzijn van de dieren te waarborgen. Hier maken rusttijden deel van uit. Dan moeten de dieren worden gevoederd en gedrenkt.

'Mede dankzij het 'Zuchtvieh'-arrest dient de organisator van een transport ook voor het deel van het transport dat buiten de EU plaatsvindt, een reisjournaal te overleggen dat realistisch is en aannemelijk maakt dat de bepalingen van voorgenoemde verordening zullen worden nageleefd', stelt Kamp in een schriftelijk antwoord.

Condities

Verder ziet volgens Kamp de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit toe op de planning en voorafgaand aan het transport op de condities waaronder dergelijke transporten plaatsvinden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  23° / 6°
  10 %
Meer weer