FrieslandCampina+waarschuwt+voor+standstill+in+2018
Nieuws
© FrieslandCampina

FrieslandCampina waarschuwt voor standstill in 2018

Royal FrieslandCampina roept in een brief leden-melkveehouders op bewust te zijn van de werking en consequenties van het stelsel van fosfaatrechten.

Het bestuur van FrieslandCampina doet een beroep op alle leden om niet meer fosfaat te produceren dan de fosfaatrechten die elk melkveebedrijf heeft en de melkaanvoer zoveel mogelijk door het jaar te spreiden.

Uit een enquête onder de leden bleek dat veel ondernemers de ambitie hebben meer te melken en om fosfaatrechten aan te kopen. De vraag van de leden is vele malen hoger dan de hoeveelheid fosfaatrechten die op de markt komt.

Melkproductie

Daarbij komt dat veel ondernemers de melkproductie van hun koeien fors hebben verhoogd. Daarbij hoort ook een fors hogere fosfaatexcretie per koe. 'Dat is een addertje onder het gras, veel boeren hebben dat niet door', legt voorzitter Frans Keurentjes uit.

Hij vreest dat ondernemers de eerste helft van 2018 fors meer melk gaan leveren, waardoor ze in de tweede helft van dat jaar flink op de rem moeten passen. 'Dat kan leiden tot een mogelijke onbalans tussen melkaanbod en verwerkingscapaciteit en daarmee een mogelijke standstill van de melkaanvoer.'

Met verlies afzetten

Daarbij komt volgens hem dat, wanneer iedere FrieslandCampina-leverancier 100 kilo meer melk per dag melkt, dit binnen FrieslandCampina gaat om melkfabrieken. Hierdoor zou meer melk kunnen worden geleverd dan kan worden verwerkt. Eerder moest FrieslandCampina het teveel aan melk met verlies afzetten.

FrieslandCampina hoopt begin december met een planner te komen waarmee melkveehouders hun situatie in beeld kunnen brengen.

Extra melk

Overigens blijkt ook uit de enquête dat melkveehouders relatief vaak fosfaatrechten kopen van niet-leveranciers aan FrieslandCampina. Op deze manier komt er extra melk binnen. Dat is volgens Keurentjes overigens wel te managen.

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  23° / 6°
  10 %
Meer weer