Nederland+exporteert+bloemen+en+planten+naar+meer+landen
Nieuws
© FloraHolland

Nederland exporteert bloemen en planten naar meer landen

De exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland steeg tot en met september 6 procent tot bijna 4,7 miljard euro. Trends als een sterkere spreiding over meer landen, een snellere groei bij bloemen en de forse toename naar Duitsland zetten door.

Dit stellen de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) en Floridata vast op basis van de exportstatistieken. Het afgelopen kwartaal was het veertiende in een reeks met een positieve afsluiting.

Exporteurs constateren dat de internationale concurrentie toeneemt. 'Nederland kan de wereldwijd sterke positie vasthouden door blijvend te investeren in ICT, de beschikbaarheid van een breed pakket en logistieke efficiency', melden Floridata en de VGB.

Kwartaalomzet

September bleef met een toename van 4 procent iets achter bij de gemiddelde groei van afgerond 6 procent dit jaar. De kwartaalomzet in vergelijking met het derde kwartaal 2016 eindigde met ruim 1,2 miljard euro 2,6 procent hoger.

De effecten van de recent aangekondigde verhoging van het lage BTW-tarief op de binnenlandse afzet van bloemen en planten zijn lastig in te schatten. In Europees verband speelt bij de export een mogelijk andere heffingssystematiek, die de VGB samen met andere organisaties nauwlettend volgt.

Voorsprong

In september stegen zowel de bloemen- als de plantenwaarde met ruim 4 procent tot respectievelijk 280 euro en 168 miljoen euro. De cumulatieve voorsprong van de bloemen houdt daardoor stand: plus 7 procent voor de snijbloemen tegen plus 4 procent voor de pot- en tuinplanten.

Vorig jaar steeg de plantenwaarde sneller dan die van de bloemen en in 2015 klommen de bloemen meer. 'Het is tekenend voor de Nederlandse groothandel, dat voor beide segmenten concepten worden ontwikkeld die de markt verbreden, zegt VGB-directeur Matthijs Mesken.

Spreiding

De sterkere spreiding en internationalisering zetten door. Wesley van den Berg van Floridata constateert meer aanvragen voor debiteureninformatie vanuit relatief nieuwe en ontwikkelende afzetlanden. 'Die trend versterkt zich. Met onze informatie over potentiële afnemers ondersteunen we de exporterende groothandel steeds intensiever.'

Tot en met september 2014 lag het omzetaandeel van de top-10 afnemers op 83,5 procent en tekenden de overige landen voor 16,5 procent. Na september dit jaar is het aandeel van de overige landen geklommen tot 19,5 procent: een stijging van drie procentpunten ofwel 18 procent.

Duitsland

Grootafnemer Duitsland, tot en met september goed voor een derde van Nederlandse exportwaarde in bloemen en planten, tekent met een toename van 66 miljoen euro voor 27 procent van de totale groei.

'De Duitse economie draait goed en er is veel vertrouwen. Daarnaast zijn de weersomstandigheden voor de verkoop van bloemen en planten dit jaar bijna steeds goed geweest', verklaart Erik Jaap Kroone van Nijssen Jr. over de groeiende afzet.

Engeland (-6 procent) en Zweden (-1 procent) zijn de enige landen in de top-10 exportbestemmingen met een krimp. Rusland (+37 procent) blijft de sterkste groeier.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  23° / 6°
  10 %
Meer weer