Rabobank+en+Verenigde+Naties+geven+duurzaamheid+kickstart
Nieuws
© Rabobank

Rabobank en Verenigde Naties geven duurzaamheid kickstart

Rabobank lanceert het wereldwijde programma Kickstart Food om de transitie naar een duurzame voedselproductie te versnellen. De bank heeft hiervoor een partnership gesloten met de Verenigde Naties.

Het Kickstart Food-programma focust in de komende drie jaar op vier onderwerpen: Earth (aarde), Waste (voedselverspilling), Stability (stabiele markten) en Nutrition (gezonde voeding). Bij de eerste stap van Kickstart Food 'Earth' draait het om duurzame en milieuvriendelijke voedselproductie. Voor dit deel van het programma is een investeringsbudget van 1 miljard dollar beschikbaar. De focus van deze investeringen zal liggen op Zuid-Amerika.

Met Kickstart Food steunt Rabobank de duurzaamheidsdoelen van de VN. De uitdaging voor de voedselproductiesector is om straks 9 miljard mensen te voeden, terwijl de beschikbaarheid van geschikte landbouwgrond afneemt. De bank wil voor 2050 bijdragen aan minstens 60 procent meer voedselproductie, met 50 procent minder ecologische footprint.

Landherstel

Als wereldwijd marktleider op het gebied van agrifood-financieringen voelt Rabobank de noodzaak om de ontwikkelingen op het vlak van duurzame voedselproductie te versnellen, zegt directievoorzitter Wiebe Draijer van Rabobank. 'Met onze kennis, netwerken en financiële capaciteit kunnen we klanten verder motiveren en faciliteren in het zich eigen maken van een duurzamere manier om voedsel te produceren op wereldwijde schaal.'

Met onze financiële capaciteit kunnen we klanten motiveren in het zich eigen maken van een duurzamere manier van voedsel produceren

De financiële voorziening die de bank nu samen met UN Environment heeft opgezet, heeft tot doel subsidies te verstrekken aan klanten die op grote schaal werken aan landherstel en de bescherming van bossen. Dit heeft een positief effect op hun risicoprofiel, wat leidt tot een makkelijkere toegang tot leningen.

In veel landen is reeds op grote schaal voortgang gerealiseerd door Rabobank. Onder meer in Brazilië, waar Rabobank boeren helpt om af te wisselen met akker-, bosbouw en veehouderij. Hiermee wordt uitputting van de bodem bestreden.

Open platform

Samen met klanten en invloedrijke partners zoals UN Environment, Wereld Natuur Fond (WNF) en de World Business Council for Sustainable Development, zal Rabobank vergelijkbare initiatieven starten over de hele wereld. Zo wordt er nu een project voorbereid in Afrika.

Het Kickstart Food-initiatief met UN Environment is ontworpen als een open platform waar anderen aan deel kunnen nemen. Rabobank is al in gesprek met potentiële nieuwe partners. Ze nodigt stakeholders uit de gehele voedsel- en landbouwsector om zich aan te sluiten bij het Kickstart Food-programma.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer