Spelt+apart+gewas+voor+vergroening
Nieuws
© Ruud Ploeg Fotografie

Spelt apart gewas voor vergroening

De Europese Raad gaat akkoord met het voorstel om spelt apart mee te tellen voor de gewasdiversificatie als voorwaarde voor de vergroeningstoeslag binnen het GLB.

Het voorstel hiervoor was ingediend door Bas Belder, lid van de fractie voor ChristenUnie-SGP in het Europees Parlement. Volgens Belder is het vooral goed nieuws voor akkerbouwers op de zwaardere kleigronden dat ze spelt als apart gewas mogen meetellen ook wanneer er al tarwe in het bouwplan zit.

'Spelt als extra optie kan van belang zijn. In het Groninger Oldambt is het vaak lastig om drie geschikte gewassen te vinden voor de verplichte gewasdiversificatie', aldus Belder. LTO Nederland pleitte er al langer voor om spelt als apart gewas te beoordelen in de vergroeningsregels.

Hogere wegingsfactor

Tevens heeft het Europees Parlement samen met de Europese Raad een akkoord bereikt over een ruimere invulling van het ecologische aandachtsgebied. Vanaf volgend jaar mogen akkerbouwers voor de vergroening ook olifantsgras, zonnekroon en honingrijke planten inzaaien. Daarnaast gaat de wegingsfactor voor stikstofbindende gewassen omhoog.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  23° / 6°
  10 %
Meer weer