Waakzaamheid+geboden+in+het+Land+van+Maas+en+Waal
Nieuws
© Arie Meijer

Waakzaamheid geboden in het Land van Maas en Waal

Steeds meer boeren in het land van Maas en Waal zijn getroffen door vandalen die vernielingen aanbrengen op hun bedrijf. De politie neemt de vernielingen heel serieus en adviseert boeren om bij verdachte situaties direct 112 te bellen.

De afgelopen dagen ontdekten twee veehouders dat de afdekzeilen van hun kuilen waren open gesneden, de graskuil op het bedrijf van Cor van Wijk in Alftorst en de maiskuil bij de drie broers Reijnders in Wamel..

Deze vernielingen komen bij de groeiende rij schades die de afgelopen tijd zijn aangericht bij boeren en fruittelers in het Land van Maas en Waal: 150 ingewikkelde balen open gesneden, 550 fruitbomen afgezaagd, een strook in een maisperceel vernield en spijkers in en een roestvrij stalen buis aan maisstengels.

Raadsel

De politie staat nog voor een raadsel. 'We weten niet wie de daders zijn, we weten niet of het één of meerdere daders zijn en ook het motief is niet bekend', zegt woordvoerder Frank Brouwer. 'Het zorgt voor grote onrust in het gebied, we hechten er grote waarde aan om de dader of daders op te pakken.'

Brouwer geeft aan dat er wel extra gesurveilleerd wordt. 'Maar we kunnen niet op elke hoek van de straat mensen zetten. Het is een enorm groot gebied.' Hij adviseert iedereen in deze situatie die iets verdachts ziet om direct 112 te bellen. 'Soms twijfelen mensen of dat mag, maar als je onderbuik zegt 'verdacht', dan moet je gelijk bellen.'

Buurtapp

ZLTO Land van Maas en Waal heeft leden geadviseerd om extra op te letten. Bovendien komt er een buurtapp, waarin leden elkaar kunnen waarschuwen. 'Meer kunnen wij niet doen', zegt voorzitter Jan van Lent.

Het afdelingsbestuur heeft ook met de politie overlegd over een beloning voor de gouden tip. Maar voordat de politie had gereageerd beloofden de getroffen broers Reijnders zelf al een beloning van 10.000 euro voor de gouden tip.

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer