LTO+vecht+afschaffing+mestregeling+aan
Nieuws
© Huisman Media

LTO vecht afschaffing mestregeling aan

LTO-NOP, Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) vechten het besluit om de POR-regeling definitief af te schaffen aan.

Het ministerie van Economische Zaken maakte woensdagmorgen bekend de POR-regeling per 1 januari 2018 af te schaffen. Daarbij vervallen ook de pluimveerechten ouder dan tien jaar van POR 1.

Afschaffing van de Regeling ontheffing productierechten meststoffenwet (POR) treft volgens de drie organisaties juist de varkens- en pluimveehouders die zwaar hebben geïnvesteerd in duurzame stallen en mestverwerking.

Absoluut onacceptabel

'In combinatie met het behoud van de varkens- en pluimveerechten, is het niet verlengen van de POR-regeling voor ons absoluut onacceptabel', verzekeren Hugo Bens (bestuurslid LTO-NOP), Ingrid Jansen (voorzitter POV) en Hennie de Haan (voorzitter NVP).

'Duurzaamheid moet worden beloond,in plaats van afgestraft'

'Het is een heel zware economische strop voor de varkens- en pluimveesector. Dit leidt tot een prijsopdrijvend effect op de rechtenmarkt. Voor deze groep individuele ondernemers betekent dit een kostenpost van enkele tonnen per bedrijf en het kost de sector miljoenen', stellen de belangenorganisaties. Geld dat niet kan worden geïnvesteerd in verdere ontwikkeling en verduurzaming.

Controversieel

LTO/NOP, POV en NVP noemen het opmerkelijk dat in de nadagen van het kabinet op de valreep een besluit wordt genomen over een controversieel onderwerp. Zeker omdat er plannen klaarliggen van de sectoren voor verdere verduurzaming en vitalisering.

De belangenbehartigers roepen de nieuwe bewindspersoon dan ook dringend op om dit besluit te heroverwegen en met de sector hierover in gesprek te gaan. 'Duurzaamheid moet worden beloond, in plaats van te worden afgestraft', menen LTO-NOP, POV en NVP.

POR-regeling

De POR-regeling is in januari 2015 voor het laatst opengesteld voor varkens en pluimvee. De regeling biedt ruimte voor 121.622 varkenseenheden en 1.200.000 pluimveerechten. Dait houdt in dat zonder dierrechten mocht worden uitgebreid, mits de mest honderd procent wordt verwerkt en buiten Nederland wordt afgezet.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer