Friesland+verwacht+geen+%27witte+invasie%27
Nieuws
© Huisman Media

Friesland verwacht geen 'witte invasie'

Friesland verwacht geen 'witte invasie' van geitenhouders. Dat gaf gedeputeerde Johannes Kramer woensdagmiddag aan naar aanleiding van Statenvragen van het CDA.

Het CDA maakt zich zorgen nu Brabant en Gelderland de geitenhouderij aan banden hebben gelegd. 'De kans bestaat daarmee dat bedrijven zich verplaatsen met mogelijke gevolgen voor de grondgebonden bedrijven en de gezondheid van omwonenden', stelde CDA'er Maaike Prins. Geitenhouderijen die willen verplaatsen naar Friesland zijn welkom, maar de kans dat ze zich kunnen vestigen is zeer klein, zei Kramer.

Volgens de gedeputeerde kunnen bedrijven zich nauwelijks vestigen, omdat de PAS-ruimte bijna vol. 'Er is nog een heel klein beetje PAS-ruimte. Een vergunning voor 800 tot 1000 is vergelijkbaar met een vergunning voor 330 melkkoeien. Dat is fors. Daar zie ik in Friesland niet veel ruimte meer voor. Wij verwachten geen witte invasie. Ik zie geen reden tot ongerustheid op dit moment.'

Vinger aan de pols

Wel gaf Kramer aan dat de provincie de vinger aan de pols houdt. En dat het provinciebestuur geen zicht heeft op geitenhouders uit het Zuiden die een bestaand bedrijf in Friesland overnemen. De provincie geeft aan dat ze dezelfde lijn trekt als Groningen en Drenthe.

VVD-Statenlid Nynke Koopmans deelde de zorgen, maar ziet ook kansen voor geitenhouderij als het gaat om het gezondheidsaspect van geitenmelk. 'De perspectieven voor de geitenhouderijen zijn goed.', benadrukte Kramer. 'Geitenmelk is een mooi gezond product. Er is animo om geitenhouder te worden. Maar dat hoeft niet automatisch te betekenen dat het een bedreiging voor de volksgezondheid is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer