Lokmiddelenverbod+zorgt+voor+meer+fruitschade
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Lokmiddelenverbod zorgt voor meer fruitschade

Doordat juist in de laatste weken voor de oogst van fruit geen afdoende bejaging mogelijk was, is 10 tot 20 procent meer kraaienschade ontstaan. Dat meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Sinds 16 augustus gold, vanwege een andere interpretatie van de wet, een verbod op de lokmiddelen. Het verbod werd deels gerepareerd doordat jagers vanaf 4 september een ontheffing voor het gebruik van lokmiddelen konden aanvragen bij de provincie.

Door publiciteit van onder meer NFO en de Koninklijke Nederlands Jagersvereniging zijn er door VVD en SGP kamervragen gesteld. Het ministerie van Economische Zaken heeft toen besloten de regeling aan te passen.

Bejaging

Nu de regeling is aangepast, mogen lokvogels (niet-levend), lokfluiten (akoestisch) en lokvoer weer worden gebruikt voor bejaging van soorten op de landelijke vrijstellingslijst. Daarop staan soorten die door de ontwikkeling van aantallen een zodanige impact hebben op andere belangen, dat ze in principe jaarrond mogen worden bejaagd.

Het gaat om de soorten: Canadese gans, kraai, kauw, houtduif, vos en konijn. Om deze soorten efficiënt te kunnen bejagen zijn lokmiddelen onontbeerlijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  23° / 7°
  10 %
 • Zaterdag
  24° / 7°
  10 %
 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
Meer weer