Vion+rundvee+trapt+af+in+Noord%2DNederland
Achtergrond
© Group Communication

Vion rundvee trapt af in Noord-Nederland

Vion-topman Francis Kint ziet goede kans om uit te breiden in de markt van onderscheidende rundvleesassortimenten. Met de nieuwe runderslachterij in Leeuwarden verwacht hij dat doel te realiseren. Met als hoogste inzet: samen met de Dierenbescherming een Beter Leven-sterrensysteem opzetten voor rundvlees.

Het is nog even wachten tot de nieuwe rundveeslachterij van Vion in Leeuwarden operationeel is. Vanaf januari moet dat het geval zijn, maar de bouw verloopt inmiddels voorspoedig.

Het vleesconcern presenteerde zich woensdag al grootschalig aan het noordelijke agrinetwerk op de Dairy Campus, de locatie waar Vion bewust de aansluiting heeft gezocht. Centraal stond de vraag hoe de keten te versterken in het hart van de Nederlandse melkveehouderij.

Productintegriteit

Topman Francis Kint van Vion stelt daarbij dat zijn concern een leider wil worden in productintegriteit. 'Met een zo hoog mogelijke transparantie. Van achter glas kan ieder straks letterlijk volgen hoe het slachtproces verloopt.'

De Dierenbescherming moet wel leidend blijven, omdat voor een goede werking een onafhankelijke partij dit systeem moet uitdragen

Francis Kint, topman Vion

De Belgische topman heeft daarbij nog andere wensen. 'Mijn droom is om voor rundvlees, vergelijkbaar als bij varkensvlees, samen met de Dierenbescherming een Beter Leven-sterrensysteem te introduceren. De Dierenbescherming moet wel leidend blijven, omdat voor een goede werking een onafhankelijke partij dit systeem moet uitdragen.'

Varkensvlees

Kint zegt vanzelfsprekend te weten dat varkensvlees, waar Vion nog groter in is dan rundvlees, een andere markt is. Varkens worden immers gehouden voor het vlees en de koeien die bij deze slachterij aangeleverd gaan worden merendeels in eerste plaats voor de melkproductie.

'Toch geloof ik dat het wel mogelijk is om een sterrensysteem ook voor rundvlees op te zetten. In het noorden van Nederland worden veel koeien bij melkveehouders volop geweid. Dat geeft al een goede uitgangspositie als onderdeel binnen een sterrensysteem op rundvlees', aldus de Vion-topman.

'Vanzelfsprekend moeten we verder heel goed kijken wat de criteria worden en hoe het voor een melkveehouder goed te realiseren is. Maar een sterrensysteem is in de markt echt een waardevol instrument: vlees met een of meerdere sterren staat voor een beter leven. Dat begrijpt de consument in één oogopslag.'

Ethische afwegingen

Voorzitter Marc Calon van LTO Nederland ging in Leeuwarden ook in op het versterken van de keten. Volgens hem gaat het vandaag de dag om ethische en morele afwegingen in de keten. Consumenten bepalen hun keuze om een product te kopen op basis van vertrouwen, maar ook werknemers bijvoorbeeld moeten zich vertrouwd voelen.

Calon haalde daarbij het voorbeeld aan uit Engeland, waar hij eerder deze week overleg voerde met de National Farmers Union over de naderende Brexit. 'De voorzitter van de National Farmers Union had een Poolse bedrijfsleider, maar die bleef onlangs weg. Hij gaf aan zich niet langer welkom te voelen in Groot-Brittannië. De schakel arbeid is met de naderende Brexit ernstig verzwakt.'

Pluim

De LTO-voorzitter stelt dat Vion en haar aandeelhouder ZLTO een grote pluim verdienen voor de stap die ze in Leeuwarden zetten. 'Vion is door een diep dal gegaan, maar geeft niet op. En nu verrijst hier een ultramoderne slachterij. Dat is knap.'

Volgens Calon is dat grotendeels te danken aan de proactieve houding van Vion. 'Ik heb mij ervan laten overtuigen dat in hun slachterijen al lang camera's hingen voor we met die verschrikkelijke beelden uit Belgische slachthuizen werden geconfronteerd. Dat soort gedrag kan absoluut niet en Vion voorzag dat gelukkig al eerder en nam maatregelen om de risico's daarop te minimaliseren.'

Geen knoeiers

De LTO-voorzitter stelt dat de Nederlandse veehouderijsector er goed voor staat, maar dat ook hier de zwakste schakel de kracht van de keten bepaalt. 'Onze boeren en bedrijven moeten producten leveren die consumenten in binnen- en buitenland willen afnemen. Dat gebeurt op basis van vertrouwen en daarom kun je knoeiers absoluut niet gebruiken', zegt hij.

'Dat vraagt hier en daar een cultuuromslag, maar ik geloof dat het per se nodig is. In het belang van het collectief moeten wij zorgen dat er voor knoeiers geen ruimte is binnen onze ketens.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer