PvdD+en+LTO+Noord+willen+overleg+over+predatie
Nieuws
© VidiPhoto

PvdD en LTO Noord willen overleg over predatie

Partij voor de Dieren en LTO Noord willen samen met natuurorganisaties It Fryske Gea, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten in overleg over predatie van weidevogels in natuurgebieden. Dat was een van de uitkomsten donderdagavond in Balk tijdens het debat van de VVD van de Fryske Marren over de agrarische sector.

'We moeten elkaar opzoeken', beargumenteerde voorzitter van regio LTO Noord Noord Trienke Elshof tijdens het debat met VVD-Europarlemariër Jan Huitema en het Statenlid van de Partij voor de Dieren Rinie van der Zanden. Beide partijen vinden dat ook de natuurorganisaties een verantwoordelijkheid hebben om predatie te voorkomen.

Volgens de aanwezige boeren neemt de weidevogelstand af door de vele predatoren, als vos, maar ook ooievaar. 'Agrarisch natuurbeheer in de vorm van een subsidie is niet de oplossing. De vrije jacht op de vos is de oplossing', reageerde een boer. Een ander vindt dat met de predatoren net zo moet omgegaan als met de muskusratten. 'Die hebben ze opgeruimd. Dat kost een vermogen maar het werkt wel.'

Elshof pleit ervoor om agrarisch natuurbeheer toegankelijk te maken voor iedereen. 'Iedereen wil wel aan weidevogelbeheer doen, maar het moet wel mogelijk gemaakt worden. We zijn agrarisch natuurbeheer aan het kwijtraken; het areaal krimpt fors.'

Modder gooien

Een jonge boer stelde desgevraagd dat de dilemma's om het bedrijf over te nemen groot zijn.

'Ik wil er voor de 200 procent voor gaan, maar er wordt steeds met modder gegooid. Iedere keer wordt gekeken naar hoe de ellende is veroorzaakt. Maar er wordt nooit vooruitgekeken. Dat demotiveert.

Het is niet voor niets dat jongeren naar de Randstad trekken. Ik vraag geen geld, maar een stukje empathie.' Het lukte Van der Zanden niet hem een compliment te geven, wel gaf ze aan met hem op zijn bedrijf te praten.

Huitema en Elshof reageerden teleurstellend. 'Geef die jonge boeren waardering en voer geen hetze tegen hen. Zij doen het zo goed.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer