Rechtlijnige+kenner+van+stad+en+platteland
Achtergrond
© Dirk Hol

Rechtlijnige kenner van stad en platteland

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Bronnen rond het Binnenhof noemden de Rotterdamse met Brabantse wortels deze week als de meest kansrijke kandidate. Vrijdagavond bevestigde de woordvoering van het nieuwe kabinet de benoeming.

Helemaal zeker is de portefeuilleverdeling in het kabinet-Rutte III pas, als de bewindslieden volgende week bij de koning op het bordes staan. Zaterdagmiddag moet zij nog op sollicitatiegesprek bij premier Mark Rutte. Dit wordt echter als een formaliteit gezien. De onderhandelaars van de VVD, CDA, D66 en CU zijn eruit. Naast de topvrouw op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt Schouten (1977) een van de drie vicepremiers in het nieuwe kabinet.

Een ministerspost is voor Schouten de bekroning op haar dertienjarig Kamerlidmaatschap. Bovendien was zij tijdens de informatie de rechterhand van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Schouten was op voorhand de meest aangewezen persoon om minister van Sociale Zaken te worden. Op die dossiers was zij al dertien jaar woordvoerder voor de Christen-Unie. Collega's omschrijven haar als rechtlijnig, doortastend en een rustig, maar doeltreffend onderhandelaar.

Twee ministersposten

Haar partij heeft in het nieuwe kabinet twee ministersposten toebedeeld gekregen. Voormalig ChristenUnie-leider Arie Slob gaat die van Onderwijs innemen. Een tweede zware post voor de kleinste regeringspartij zit er niet meer in. Sociale Zaken is bovendien toebedeeld aan Wouter Koolmees (D66), net als Schouten medevormgever aan het nieuwe kabinet.

Zoals wij haar kennen als Kamerlid, heeft zij vanuit haar eigen overtuiging en het partijprogramma van de ChristenUnie wel degelijk een boodschap en opdracht voor de sector

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland

Het ministerie van Landbouw zal Schouten als boerendochter aan het hart zal liggen. De Brabantse groeide op op de melkveehouderij van haar ouders in Giessen. Op jonge leeftijd verloor zij haar vader bij een tragisch ongeluk op het bedrijf.

'Mijn moeder bleef achter met drie kleine meisjes en wilde heel graag de boerderij blijven runnen; het was immers het levenswerk van mijn vader. Een veehouderij met zeventig koeien. Dat hebben we toen gedaan met een vrouwenhuishouden', zegt Schouten daarover in een interview met het AD.

Schulden

Als studente bedrijfskunde verhuisde Schouten naar de Rotterdamse wijk Delfshaven. In deze multiculturele wijk woont ze nog steeds. Als Kamerlid komt Schouten op voor de minderbedeelden in de samenleving. Ze strijdt al jaren tegen incassobureaus die mensen met schulden nog dieper in de problemen brengen. Deze misstanden ziet ze in haar eigen omgeving.

Van haar hand is de passage in het regeerakkoord over schuldsanering. De overheid krijgt daarin de verantwoordelijkheid om de schulden van mensen niet groter te laten worden. 'In een land waarin we denken dat alles zo goed is geregeld, is een groep mensen totaal onzichtbaar - mede door schulden', aldus Schouten tegen het AD.

Positief verrast

LTO-voorzitter Marc Calon is positief verrast, als de naam van Schouten valt als minister van Landbouw. 'Van achteroverleunen zal zeker geen sprake zijn. Zoals wij haar kennen als Kamerlid, heeft zij vanuit haar eigen overtuiging en het partijprogramma van de ChristenUnie wel degelijk een boodschap en opdracht voor de sector. Rentmeesterschap en gezinsbedrijf. We zullen de aarde beter moeten achterlaten dan we deze hebben gekregen van onze voorouders, spreekt veel van onze leden aan.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 9°
  30 %
Meer weer