Agritechnica+zet+spotlight+op+Iran+en+Afrika
Nieuws
© Nieuwe oogst

Agritechnica zet spotlight op Iran en Afrika

Fabrikanten en exporteurs van landbouwmachines kunnen tijdens Agritechnica in Hannover meer te weten komen over de mogelijkheden van Iran en Afrikaanse landen. Met een conferentie informeert Ag Machinery International 2017 over interessante markten in opkomende economieën en ontwikkelingslanden.

Al voor de nucleaire kaderovereenkomst met Iran in 2015 en de daaropvolgende opheffing van de handelssancties was het land al een belangrijke markt voor de Europese landbouwindustrie. Met bijna 80 miljoen inwoners en een bruto nationaal product van 336 miljoen euro is een snelle toename van de buitenlandse handel te verwachten.

Uit een rapport dat in maart van dit jaar over de landbouw- en voedingsmarkt in Iran door de Deense regering is gepubliceerd, blijkt dat het Iraanse bruto nationaal product sinds januari 2016 met 4 tot 5 procent is gegroeid. Een ontwikkeling die naar verwachting in de komende jaren zal doorgaan. Deze economische vooruitzichten hebben waarschijnlijk een positieve invloed op de vraag naar voedsel.

Vraag naar voedsel

De voortdurende bevolkingsgroei, een groeiende middenklasse en een verhoogde verstedelijking zal naar verwachting verder bijdragen aan een groeiende vraag naar voedsel in Iran. Deze omstandigheden dragen bij tot het feit dat zowel de Iraanse landbouw als de voedingssector in de komende jaren aanzienlijk zullen groeien.

De vooruitzichten van de groeiende vraag naar voedingsmiddelen vraagt om investeringen en modernisering van de Iraanse voedselindustrie en de agrarische sector. Beide gebieden hebben geleden aan een achterstand in de investeringen tijdens de sanctieperiode voor 2015.

Moderne technologieën en machines zijn nodig om de efficiëntie te verhogen en de impact van de relatief krappe natuurlijke hulpbronnen in Iran te beperken. Met name moet het waterverbruik in de voedingsindustrie en de agrarische sector aanzienlijk worden verminderd om een toekomstige watercrisis in Iran te voorkomen.

Zambia

In schril contrast met de watertekorten in Iran beweert de Afrikaanse natie Zambia dat er grote oppervlakten aan akkerland en een overvloed aan water zijn. In potentie kan het de voedselkom van Afrika zijn. Het land staat echter nog steeds voor grote uitdagingen als het om de landbouw gaat.

Zambia heeft 75 miljoen hectare grond en hoewel 60 procent geschikt is voor landbouw, is slechts 15 procent daarvoor in gebruik. Dankzij talrijke rivieren, meren en ondergrondse waterbronnen heeft het land 40 procent van de waterbronnen van Zuid- en Centraal-Afrika. Het klimaat zorgt ervoor dat er het hele jaar door kan worden geteeld.

Om de langetermijndoelstellingen te bereiken, wil de Zambiaanse overheid de land- en tuinbouw ondersteunen. De overheid wil daarom investeren in een grote boerderij van circa 10.000 hectare. Rond deze boerderij krijgen kleine boeren land toegewezen. De producten kunnen ze verkopen aan het grote bedrijf.

Landbouwsysteem

De regering van Zambia hoopt dat dit model zal helpen om weg te komen van een gesubsidieerd landbouwsysteem, waarbij de efficiëntie van de mechanisatie het mogelijk maakt om zonder wereldwijde steun te werken. Dit is goed nieuws voor de agrarische sector. Diverse machinefabrikanten willen het land bijstaan in dit proces.

Een fabrikant van landbouwmachines heeft aan de rand van de Zambiaanse hoofdstad Lusaka een voorbeeldbedrijf opgericht. Op een oppervlakte van 150 hectare groeit een groot aantal gewassen om zo te laten zien wat er mogelijk is. Daarnaast zijn er opleidingsfaciliteiten voor de Zambiaanse boeren van de toekomst.

Congrescentrum

De conferentie op Agritechnica bestaat uit drie sessies op 14, 15 en 16 november. Alle drie sessies vinden plaats in het congrescentrum in het hart van de beursgebieden van Hannover. Iedereen met een toegangskaartje voor de beurs kan in aanmerking komen voor deelname, maar voorafgaande registratie is nodig om organisatorische redenen.

Agritechnica 2017 vindt plaats van 12 tot en met 18 november in Hannover. De beurs telt meer dan 2.500 exposanten. Voor meer informatie zie www.agritechnica.com.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer