Methode+om+bieten+beter+bewaarbaar+te+maken+beschermd
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Methode om bieten beter bewaarbaar te maken beschermd

SESVanderHave publiceert een patent dat bieten beter bewaarbaarder maakt. Het patent omvat een methode om de bewaarcapaciteit van suikerbieten te bepalen en om rassen met een verbeterde opslagcapaciteit te selecteren.

Om de goede marktpositie van de suikerbiet te behouden en te verbeteren, moeten we telers en suikerfabrieken een goede bewaarbaarheid van de geoogste suikerbieten kunnen garanderen. Een van de uitdagingen daarbij is dat de geoogste bieten tijdens de opslag hun suikergehalte verliezen.

Naast dit verlies kan er ook een toename van diverse organische verbindingen en invertsuikers ontstaan, die de extraheerbaarheid van suiker in de suikerfabrieken bemoeilijken.

Pogingen

In de afgelopen jaren zijn er dan ook verschillende methoden getest om suikerbietenrassen te classificeren op basis van hun 'capaciteit om langdurig opgeslagen te worden'. De meerderheid van die pogingen was echter niet succesvol.

De selectie van suikerbietenrassen die geschikt zijn voor een langdurige opslag vereist immers talrijke analyses en experimenten onder gecontroleerde opslagomstandigheden. Dit is een eerder complexe, prijzige en tijdrovende aanpak. Daarom was er nood aan verbetering van de bestaande technieken. SESVanderHave is daar in geslaagd.

Wortelschade

Het gepubliceerde patent beschrijft hoe SESVanderHave kan inschatten welke suikerbieten beter resistent zijn tegen verschillende factoren die wortelschade tijdens de oogst en/of suikerverlies bij de bewaring veroorzaken. Dat is gebaseerd op de bepaling van de weerstand die de wortel van de suikerbiet biedt, wat door 'penetrometrie' gerealiseerd kan worden.

'De wortelweefsels die rijk zijn aan sucrose en daarenboven verder beschermd zijn door meer dichte vezels, zijn beter bestand tegen deze factoren', legt Hendrik Tschoep, de projectleider van dit patent, uit.

Biologische factoren

SESVanderHave heeft zeer goede correlaties waargenomen tussen penetrometrie-metingen en de resistentie ten opzichte van suikerverlies en/of ten opzichte van biologische factoren die de wortel van de suikerbiet kunnen beschadigen.

'Deze methode zal ons in staat stellen om sneller beter bewaarbare rassen te ontwikkelen. Daarnaast zal de methode ook de suikerfabrieken helpen om de verwerking van geoogste suikerbieten te verbeteren', concludeert Tschoep.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer