Beurs+Agribex+zoekt+brede+belangstelling
Nieuws
© Agribex

Beurs Agribex zoekt brede belangstelling

De tweejaarlijkse beurs Agribex in Brussel is dit jaar van dinsdag 5 tot en met zondag 10 december. Het accent ligt dit jaar op het thema digitalisering. Daarnaast wil de organisatie de beurs breder onder de aandacht brengen.

Met dit laatste bedoelt de beursorganisatie dat ze niet enkel in agrarische vakbladen gaat adverteren, maar ook in reguliere dagbladen. En dat niet om ook veel burgers naar de beurs te trekken, maar wel om de ontwikkelingen in de landbouw bij een breder publiek onder de aandacht te brengen.

Want volgens de organisatie heeft het publiek veel vertrouwen in de landbouw, maar weet er bedroevend weinig van. De landbouw wordt met een roadshow onder de aandacht gebracht door containers met informatie op parkeerplaatsen bij supermarktketen Carrefour te plaatsen.

350 exposanten

De Agribex heeft dit jaar 350 exposanten, die zijn verdeeld over een vloeroppervlakte van rond de 60.000 vierkante meter, waarvan ruim 40.000 voor de akkerbouw en 11.000 voor de veehouderij. Het overige is voor de tuinbouw en agrarische diensten.

Vanuit de veehouderij was er dit jaar, vanwege de economische situatie in het afgelopen jaar, een meer terughoudende belangstelling. Dat komt niet alleen tot uiting in het aantal exposanten, maar ook was er de wens om het beursgedeelte met de veehouderij een dag korter te laten exposeren. Dat gaan een dag later, op woensdag 6 december, open. Dit geldt ook voor de livestockshow.

Traditie doorbroeken

De organisatie heeft in 2015 een traditie doorbroken met de stands van trekkerexposanten een vaste plaats te geven. De stands zullen ook nu weer een andere plaats op de beurs krijgen dan in de voorgaande editie. Dit brengt merkgebonden bezoekers meer in contact met andere merken en noviteiten. Via Facebook kan iedereen zijn stem uitbrengen op de mooiste gepimpte trekker.

De beurs wordt gehouden in negen naast elkaar liggende hallen, die onderling zijn verbonden met een centraal middenpad. Vanaf dit jaar is er nu een tweede middenpad om daarmee de bezoekersstroom meer te spreiden over de beurs.

Thema-eilanden

Per sector zijn er vier thema-eilanden ingericht. Voor de akkerbouw is er Smart Farming. Hier wordt bekeken hoe data in het veld worden verzameld en vooral wat ermee mogelijk is. Ook wordt er behandeld hoe de systemen van verschillende merken met elkaar al dan niet kunnen communiceren.

Voor de veehouderij is er Feed the Future. Met de blik op de toekomst over toekomstgericht en duurzaam bouwen. En hoe arbeidsveiligheid en technische ontwikkelingen hand en hand verder kunnen gaan. Ook betonrot, zwerfstromen en mestgassen komen hier aan bod.

Jongeren

Voor de dealers is er Workshop Live. Er is een groot tekort aan technisch geschoold personeel. Met dit eiland wil Agribex jongeren stimuleren om voor de landbouwmechanisatie te kiezen. Tijdens de beurs worden hier machines hersteld.

Voor de tuin- en groenzone is er Garden Passion. Dit is een eiland met wisselende doelgroepen en onderwerpen voor dealers, groendiensten van gemeentes tot hoveniers. Het programma is te vinden op www.agribex.be.

Digitaal

Voor een vlot verloop van de toegang is de beurs sinds meerdere edities zelf ook digitaal gegaan. Zo kost een toegangskaart aan de kassa 15 euro, maar online 12 euro. Voor de voorafgaande professionele dag op 5 december geldt een prijs van 35/30 euro.

Kortingskaarten die zijn afgegeven door bedrijven, zijn vanaf nu niet meer geldig aan de kassa, maar moeten online worden geactiveerd en betaald.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 9°
  30 %
Meer weer