Boeren+vragen+RvS+peilproef+van+tafel+te+vegen
Nieuws
©

Boeren vragen RvS peilproef van tafel te vegen

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) heeft woensdag bij de Raad van State gepleit om de proef met peilverhoging in het Lauwersmeer van tafel te vegen. Zij vreest vooral voor problemen in de afwateringsmogelijkheden in Noordoost-Friesland en Noordwest-Groningen.

De provincies, waterschappen en Staatsbosbeheer zijn van plan om het peil in het Lauwersmeer te verhogen. Dat komt de rietvogels ten goede. Al tijden lang verzet de landbouw zich hier tegen. Zij maakt zich zorgen over vernatting en verzilting van percelen en bruinrotbesmetting in de pootaardappelteelt wanneer door verhoging van het waterpeil gebieden overstromen.

Geen

Of de Raad van State bevoegd is om een uitspraak te doen in deze zaak, dat is nog niet duidelijk, geeft voorzitter Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond aan. 'Volgens de advocaat van het ministerie van Economische Zaken is het bezwaar niet ontvankelijk, omdat de peilproef onder de natuurbeschermingswet valt en daar geen discussie over mogelijk is. De Raadsheren zijn een andere mening toegedaan. Zij vinden dat iedere burger de kans moet hebben om een besluit aan te vechten.'

De Jong: 'Het is een heikele kwestie. De standaardtermijn van zes weken wachten op de uitspraak zal wel niet gehaald worden. Het kan nog even duren en dan staat februari, wanneer met de proef wordt begonnen, ook al voor de deur.'

LTO vecht de watervergunning aan. Zij verwacht binnenkort hiervoor bij de rechter te moeten verschijnen.

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer