Duitser+vraagt+%27vertrouwde%27+paddenstoel
Achtergrond
© Vidiphoto

Duitser vraagt 'vertrouwde' paddenstoel

Zolang gezondheidclaims voor paddenstoelen niet onderbouwd zijn, is marketing op basis daarvan niet mogelijk. Duitsland is het belangrijkste exportland van Nederlandse champignontelers. Met een vertrouwde herkomst en natuurlijke uitstraling kan het Nederlandse product zich naast het Duitse handhaven.

'Het Duitse product kun je niet evenaren, maar probeer ernaast te staan.' Jochem Wolthuis kent de Duitse markt voor verse groenten en fruit. Hij weet dat in Duitsland een voorkeur bestaat voor het eigen regionale product.

Met dit 'Heimat-shoppen' kan Nederlandse import niet concurreren, maar zolang meer dan 40 procent van de Duitse paddenstoelen uit de import komt, is er plaats voor een goede tweede. Wolthuis raadt Nederlandse paddenstoelenkwekers aan naast de Duitse te gaan staan en met hen samen te werken.

Drie termen

Traceerbaarheid, residuvrij en met een natuurlijk imago zijn de termen die de sector kan gebruiken om deze markt te blijven bedienen en een voordeel te hebben ten opzichte van andere exportlanden.

Een traceerbare herkomst en schone vakkundige teelt zijn uitgangspunt

Jochem Wolthuis, kenner van de Duitse markt

Wolthuis ziet in de Duitse consument een sterkere verbondenheid met natuur. Veel Duitsers wonen in bosrijke omgeving. Van het Duitse grondgebied is nog 40 procent bos, vijf keer zo veel als in het vroeg verstedelijkte Nederland. Duitsers hebben meer met natuur, natuurgeneeswijzen en met gezonde inhoudstoffen dan Nederlanders.

Pure karakter

Het zou het mooiste zijn om de Duitsers te winnen voor Nederlandse paddenstoelen met gezondheidclaims, maar zolang die onvoldoende onderbouwd zijn, is het pure karakter van het product een goed verkoopargument.

Johan Baars van Wageningen University & Research zette enkele jaren geleden op een rij welke rol paddenstoelen in gezonde voeding kunnen spelen. Hij vindt het positief dat champignons en andere producten van de sector amper ziekteverwekkers bevatten en dat er nauwelijks gewasbeschermingsmiddel op wordt gevonden.

Claims

Paddenstoelen passen in het voedingsadvies van het Voedingscentrum met weinig zout, veel vezel en de nodige vitamines en mineralen. Zolang ze niet in pot of blik zijn ingemaakt met veel zout, is er sprake van een goede uitgangssituatie voor vermarkting, maar wat Baars moet toevoegen, is dat er geen harde claims op inhoudstoffen zijn te maken.

Volgens de onderzoeker bevatten tuinbonen meer eiwit en vis meer vitamine D dan champignons. Met wat extra uv-licht is het mogelijk wat meer vitamine D in paddenstoelen te brengen.

Vezels

Mooie eigenschappen zijn de rijkdom aan vezels en vitamine B-varianten in paddenstoelen. Dankzij de vezels duurt de vertering van paddenstoelen langer dan van veel ander voedsel. Het hongergevoel blijft wat langer weg na het eten van champignons. Het kan helpen bij het afvallen, maar aantoonbaar is het niet zo eenvoudig.

Paddenstoelen bevatten van nature smaakversterkers. Nu fabrikanten zoutgehaltes in hun producten willen minderen, is de paddenstoel een goede toevoeging om dit zonder smaakverlies te doen.

Er zijn aanwijzingen dat paddenstoelen bioactieve stoffen bevatten die heilzaam zijn bij kanker en infectieziektes, maar hier zijn nog echt veel studies bij mensen voor nodig om dit te onderbouwen. Dat kost meer tijd dan de kwekers willen wachten. Ze willen nu een mooi product aan de consument leveren.

Kansen in Duitsland

Het aandeel paddenstoelen op de Duitse markt dat uit Duitsland zelf komt, groeit. Toch liggen er ook kansen. Projectmanager Jan Janssen van Mushroom Valley verwacht een aanhoudende groei van de markt. Dat succes zit in de goede eigenschappen en de aansluiting bij de maatschappelijke wens plantaardige eiwitten en natuurlijke smaken te eten.

Volgens Wolthuis is het in de Duitse cultuur geworteld om onzekerheden te mijden. Duitsers vertrouwen in hoge mate op keurmerken en lezen etiketten beter dan Nederlanders.

Regionale producten

Opmerkelijk is dat Duitsers regionale producten hoger inschatten dan biologisch of fair trade. Een vertrouwde aanvoer van dichtbij geniet de voorkeur. Wil de Nederlandse champignonteler zijn product als betrouwbaar neerzetten, dan zijn een traceerbare herkomst en schone vakkundige teelt toch een argument richting de Duitsers, want ze hebben een deel import nodig.

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer