Laatste+sierkolen+van+het+land
Nieuws
© Arie Meijer

Laatste sierkolen van het land

De oogst van sierkool loopt op zijn eind. Teler Eduard Daling uit Smilde haalt momenteel de laatste sierkolen van het land.

In de schuur van Daling worden de sierkolen verwerkt. 'Ze halen het onderste blad eraf en ze sorteren het op kopgrote. De kleine maatjes zijn voor andere klanten dan de grotere', vertelt de teler.

80 procent van de sierkolen uit Smilde gaat op de boot naar Groot-Brittannië. 'We waren best nog wel bang voor de koersdaling van het Pond, maar het loopt eigenlijk goed door. Gelukkig, want bij de Brassica's moet ik van de Engelse markt hebben.'

Regenval

Het is voor Daling van belang dat hij de sierkool deze week nog van het land krijgt. Dat werd afgelopen weekend nog bemoeilijkt door de vele regenval. In Smilde viel 44 millimeter water. 'Op dit moment gaat er heel veel naar de Katholieke landen, want daar worden de bloemen op 1 november tijdens Allerheiligen op graven gelegd.

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer