Betere+oogst+bij+planten+onder+led%2Dlampen
Nieuws
© Bert Hartman

Betere oogst bij planten onder led-lampen

Urban Crop Solutions is uitgeroepen tot Vlaamse start-up van het jaar in de agro-voedingssector. Het bedrijf laat planten verticaal groeien onder led-lampen en zorgt zo voor een in alle opzichten betere oogst.

Urban Crop Solutions ontwikkelde een technologie om planten binnenshuis verticaal te laten groeien. De planten groeien het hele jaar door onder led-lampen. Bij het telen is 95 procent minder water nodig dan bij traditionele landbouw.

Dankzij deze techniek is de groei niet langer afhankelijk van de seizoenen of klimatologische beperkingen. Bovendien zijn pesticiden of herbiciden niet nodig en kan eenzelfde oppervlakte veel meer opbrengst opleveren. Onder de led-lampen groeien de planten tot drie maal zo snel en het ideale oogstmoment is perfect te voorspellen.

Automatisering

Tot nu toe heeft Urban Crop Solutions zijn technologie al bij meer dan 180 gewassen uitgetest. Het gaat zowel om planten waarvan de oogst als voedsel dient, als industriële en medicinale planten. Door de vergaande automatisering is er in het nieuwe systeem nog weinig specifieke landbouwkennis nodig, en kunnen ook laaggeschoolden aan de slag in de landbouw.

Urban Crops Solutions werkte al onder meer samen met Albert Heijn en heeft in het Belgische Beveren-Leie de grootste geautomatiseerde indoor boerderij van Europa.

Startup Challenge

De jonge bedrijfjes die aan de FoodNexus Startup Challenge wilden deelnemen, moesten aansluiten bij een van de volgende drie thema's: voedselveiligheid en duurzaamheid, voedselkwaliteit en -veiligheid, en gezondheid en welzijn.

Een jury van experts uit de landbouw- en voedingssector maakte een preselectie, waarna acht uitverkorenen hun concept mochten voorstellen. Urban Crop Solutions kwam als Vlaamse winnaar uit de bus en zal op 13 december deelnemen aan de Europese FoodNexus Startup Challenge.

Die wedstrijd vindt dit jaar voor het eerst plaats en dat in zeven landen: Denemarken, Spanje, Italië, Ierland, Frankrijk, België en Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer