Druk+op+areaal+door+goede+opbrengst+cichorei
Nieuws
© Eigen Foto

Druk op areaal door goede opbrengst cichorei

De goede opbrengsten cichorei zorgen voor wat vertraging bij de afname van de wortels. Om productie en verkoop in balans te brengen, gaat het areaal volgend jaar iets naar beneden.

De cichoreicampagne is zes weken onderweg. 'We zitten gemiddeld rond de 50 ton cichoreiwortels per hectare, terwijl het meerjarige gemiddelde rond de 48 ton per hectare ligt', zegt René Schunselaar, manager agro van Sensus.

Een opbrengst van 50 ton per hectare en een inulinegetal van op dit moment gemiddeld rond de 16,5 is goed voor 8 à 8,3 ton inuline per hectare. 'Daarmee zitten we goed op koers om in tien jaar tijd van 7 naar 10 ton inuline per hectare te gaan', stelt Schunselaar tevreden vast.

Vertraging

De keerzijde is dat er wat vertraging is in de afname van de cichorei. 'De consequentie is dat het schema iets uitloopt. Als op een dag tien telers een vracht meer leveren, heb je tien vrachten extra. Die heb je een dag later niet meer nodig', geeft Schunselaar aan.

De fabriek van Sensus haalt de geplande verwerkingscapaciteit en dat is ook de limiet. 'Volgens plan zouden we de campagne in de laatste week van dit jaar afronden. Daar komt nu een dikke week bij. Denk aan het einde op 8, 9 of 10 januari', schat Schunselaar.

Bij een verkeerde inschatting van de opbrengst zou daar verandering in kunnen komen, maar daar gaat de manager agro niet van uit. 'De opbrengst kan bij een individuele teler tegenvallen, maar we verwachten niet dat het op grote schaal zal zijn.'

Tarra

Het tarrapercentage (grond en blad) blijft de laatste weken vrijwel in alle regio's onder de 10 procent. 'De oogstomstandigheden waren in september en oktober niet altijd gunstig, maar het effect van de cichoreimuis bij laden is groot. Vorig jaar zaten we ook onder de 10 procent tarra, maar toen waren de oogstomstandigheden ideaal', schets de manager.

Volgend jaar gaat Sensus de muis ook gebruiken in Zeeuws-Vlaanderen. 'Maar het is geen tovermachine', benadrukt Schunselaar. 'Bij 10 à 12 procent tarra aan de bult en droge cichoreiwortels kun je uitkomen op 8 procent tarra. Als je het bij de oogst slecht hebt getroffen en je komt uit op 30 procent tarra, is 15 of 16 procent tarra na laden met de muis al een hele verbetering.'

Contractering

Sensus meldt dat de contractering voor de cichoreiteelt voor 2018 in het zuiden al vol zit. 'In het zuiden zijn telers van nature sneller met de bouwplankeuze. Ze bellen al in augustus', zegt Schunselaar. In het noordoosten is nog iets ruimte. 'Wie snel de vinger op steekt, heeft misschien nog kans.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer