Grond+met+een+beetje+meer+LTO
Column
© Ida Hylkema

Grond met een beetje meer LTO

De laatste tijd is er veel te doen over grond. En daarmee bedoel ik deze keer niet de bodem, maar landbouwgrond voor andere doelen dan voor landbouw. Afgelopen week werd ik nog geïnterviewd door BNR-radio over landbouwgrond voor zonneparken.

Ik wil benadrukken dat het niet LTO maar de ondernemer zelf is die besluit hier al dan niet 'brood' in te zien. LTO heeft er wel een mening over. Wij vinden duurzame energieopwekking met zonnepanelen belangrijk maar gebruik daarvoor in de eerste plaats de daken van stallen, schuren, woningen en bedrijfsgebouwen.

Voor zonnepanelen op landbouwgrond zal een afspraak nodig zijn met een ontwikkelaar. Tegen een op het oog aantrekkelijke vergoeding wordt het gebruik van de grond voor vijftien tot twintig jaar vastgelegd. Maar hoe hoe solide is de ontwikkelaar in deze betrekkelijk nieuwe branche?

Tenslotte: het uit de landbouw halen van grond doet weer een beetje afbreuk doet aan het Nederlandse agrocomplex. Liever zon op het land voor gewassen dan voor panelen.

Pachtbeleid

Het gebruik van grond is ook pacht. In grond komen belangrijke waarden samen als productie, zekerheid, biodiversiteit en leefbaarheid. LTO staat voor duurzaamheid in grond. Dus een evenwichtig pachtbeleid met duidelijkheid en een redelijke prijs voor eigenaren en pachters.

Tijdens mijn werkbezoek aan een bollenteler sprak ik over teeltpacht van grasland van melkveehouders voor lelieteelt. Verbazingwekkend hoe ingewikkeld dat wordt als rekening gehouden moet worden met nieuwe regelgeving voor fosfaat en grondgebondenheid. Zou daar op het ministerie ook aan zijn gedacht? Een beetje meer LTO op het ministerie zou kunnen helpen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer