%27Met+tipitenten+verwachten+we+een+stabieler+inkomen%27
Interview
© Tienke Wouda

'Met tipitenten verwachten we een stabieler inkomen'

Boeren op Terschelling mogen sinds deze zomer een kleine camping beginnen. Albertine Wortel en Jaap Lieman van Kaasboerderij Halfweg investeerden in drie luxe tipitenten en zeven reguliere campingplaatsen. 'Met deze tak verwachten wij een stabieler inkomen', stelt Wortel.

Waarom komen er nu pas boerencampings op Terschelling?

'Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om op Terschelling een boerencamping te beginnen. Met name eigenaren van andere, grotere campings hebben iedere keer weer een rechtszaak aangespannen tegen campings bij de boer. Zij vrezen concurrentie.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om als veehouders op Terschelling een kleine camping te beginnen

Albertine Wortel, eigenaar Kaasboerderij Halfweg

'Sinds begin dit jaar heeft de gemeenteraad regels opgesteld dat er maximaal zeven boeren op Terschelling maximaal tien campingplaatsen mogen realiseren. Alleen tenten zijn toegestaan.'

Waarom hebt u gekozen voor tipitenten?

'Met deze luxe tenten willen wij ons onderscheiden. Wij komen hiermee tegemoet aan de wensen van de gasten: de tent is voorzien van elektriciteit; stromend koud water, gas, wifi en boxsprings. Wij zochten bovendien naar windongevoelige tenten. De wind waait om deze tenten heen.

'Een andere reden is dat we uit de verhuur van tipitenten meer inkomsten halen dan uit reguliere campingplaatsen.

'We hebben 75.000 euro in de camping geïnvesteerd, vooral in de water-, elektriciteits- en rioolvoorzieningen. Een weekend in een tipitent kost 250 euro. Voor een overnachting op een campingplek vragen wij 15 euro. In deze bedragen zitten ook de deelname aan agrarische activiteiten als meehelpen bij het melken.'

Hoe is de bezetting?

'We zijn 14 juli geopend. Tot en met half september hadden waren alle tipitenten elke nacht bezet. Voor komend jaar zijn we tijdens het Oerol-festival alweer volgeboekt. We zijn heel tevreden over het eerste jaar. Als het zo goed blijft lopen, willen we in meer tipitenten investeren.'

Wat is de meerwaarde van de camping voor uw kaasboerderij?

'We hopen door de camping meer mensen naar de boerderijwinkel te trekken. Jaarlijks ontvangen wij een kleine 10.000 mensen op ons bedrijf.

'We zetten ongeveer 7.000 kilo kaas, waarvan 6.000 kilo schapenkaas en 1.000 kilo koeienkaas af. Een deel verkopen we in onze boerderijwinkel. Het overige gaat naar de 25 horecazaken op het eiland. Met deze neventak verwachten we een stabieler inkomen uit ons bedrijf te halen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer