Vloeibare+mest+overspoelt+erf+na+diefstal+afsluiters
Nieuws
© Dirk Jan Beuling

Vloeibare mest overspoelt erf na diefstal afsluiters

De diefstal van afsluiters van een mestsilo zorgde er afgelopen weekend op een akkerbouwbedrijf in Eerste Exloërmond voor dat zo'n 250 kuub aan dikke vloeibare kali is weggestroomd.

Akkerbouwer Dirk Jan Beuling in Eerste Exloërmond moest zaterdagochtend even goed kijken toen hij langs de opslaglocatie van zijn bedrijf reed. 'Het erf was helemaal nat, het leek wel of er zojuist heel veel water gevallen was. Maar toen ik beter keek zag ik een dikke drap van vloeibare mest uit de silo lopen.'

Het bleek dat onverlaten enkele afsluiters van de mestsilo's op het terrein hadden weggenomen. Beuling verhuurt de silo's aan een mestleverancier die ze gebruikt voor de opslag van vloeibare mest. 'De waarde van de messing afsluiters is slechts enkele tientjes', schat Beuling. 'Dat staat in geen verhouding tot de puinhoop die dit veroorzaakt.'

Gaas doorknippen

De dieven hebben zich door het doorknippen van gaas toegang verschaft tot het afgesloten bedrijfsterrein. Beuling vertelt dat hij helaas geen camera's heeft hangen en bovendien is het terrein niet verlicht vanwege een brand op dezelfde locatie nog geen twee weken geleden.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn er volgens Beuling ook afsluiters gestolen bij een buurman. Eerder gebeurde al hetzelfde bij een loonwerker in de buurt. 'Het maakt ons onzeker, wanneer doe je het goed. We hebben ook plannen voor de opslag van mest in mestzakken op het land, maar hoe moet je dergelijk locaties afschermen tegen vandalen.'

Wegpompen

Wat Beuling nu rest is het opruimen van de mest van zijn bedrijfsterrein. 'Direct op zaterdag hebben we er al voor gezorgd dat er zo weinig mogelijk vloeibare mest kon wegstromen via het riool en het oppervlaktewater. Nu is een speciaal bedrijf de resterende vervuiling aan het wegpompen.'

Beuling heeft een akkerbouwbedrijf in het Drentse Eerste Exloërmond. Voor de uitbreiding van zijn bedrijf nam hij zes jaar geleden de betreffende opslaglocatie over van Agrifirm. Half oktober brandde op dezelfde locatie een grote bewaarloods met 2000 ton uien en vijf machines volledig af.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer