Genenbank+bevat+sperma+van+25+varkensrassen
Nieuws
© Koos v.d. Spek

Genenbank bevat sperma van 25 varkensrassen

De genenbank van het Centrum voor Genetische Bronnen, Nederland (CGN) van Wageningen University & Research, is nu gedocumenteerd met het sperma van 25 varkensrassen. Het bevat circa 20.000 doses sperma van in totaal 667 beren.

Het CGN startte ruim twintig jaar geleden startte met de opslag van sperma van zuivere varkensrassen en foklijnen van de Nederlandse fokkerijorganisaties. Inmiddels is de genenbank collectie uitgebreid in samenwerking met de Nederlandse varkensfokkerijorganisaties.

Het invriezen van sperma is gestart nog voor het samenvoegen van de varkensfokkerijorganisaties in de afgelopen decennia. Daarnaast is sperma van onderzoekslijnen in de genenbank opgeslagen. Anno 2017 bevat de genenbank ongeveer 20.000 doses sperma van in totaal 667 beren van 25 varkensrassen en foklijnen.

Genetische diversiteit

Met het behoud van de genetica van deze varkensrassen bevordert het CGN de genetische diversiteit. Het vormt de basis voor de fokkerij en is essentieel om te kunnen blijven inspelen op veranderingen in veehouderijsystemen, markt en/of milieu, en om op terug te kunnen vallen wanneer zich genetische problemen voordoen.

Bovendien zijn de van oorsprong Nederlandse landbouwhuisdierrassen een onderdeel van ons cultureel erfgoed. De CGN zet zich in om dat te behouden. In het rapport 'Varkensrassen in de genenbank' wordt het ontstaan en de eigenschappen van deze rassen en de hoeveelheid opgeslagen sperma beschreven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 9°
  30 %
Meer weer