Topopbrengsten+voor+Nederlandse+akkerbouwers
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Topopbrengsten voor Nederlandse akkerbouwers

De vier hoofdgewassen voor de Nederlandse akkerbouw hebben dit jaar topopbrengsten opgeleverd, blijkt uit de eerste opbrengstcijfers van het CBS.

Voor zowel wintertarwe, consumptieaardappelen, suikerbieten en zaaiuien geldt dat de opbrengsten per hectare en in bruto totaal aanmerkelijk hoger zijn dan in 2016. Het CBS publiceert vandaag voor het eerst de opbrengstcijfers voor akkerbouwgewassen van oogstjaar 2017.

Voor wintertarwe bepaalt het CBS de hectare-opbrengst op 9,7 ton. Bij een areaal van 108.000 hectare komt daarmee de totale oogst op ongeveer 1,04 miljoen ton. Dat is zo'n 100.000 ton meer dan vorig jaar.

4 miljoen ton aardappelen

De totale Nederlandse oogst van consumptieaardappelen komt volgens de gegevens van CBS dit jaar uit op 4,01 miljoen ton. Het is voor het eerst sinds het jaar 2000 dat de aardappeloogst de grens van 4 miljoen ton doorbreekt. De grote opbrengst is vooral het gevolg van de hoge hectareproductie van 52,6 ton. Verder steeg het areaal van 71.097 hectare naar 76.243 hectare.

De wortelopbrengst bij suikerbieten is record hoog met gemiddeld 88,7 ton per hectare. Dat levert een totale oogst van suikerbieten op van meer dan 7,5 miljoen ton. Deze opbrengst is ruim 2 miljoen ton groter dan vorig jaar, maar toen was het areaal nog 15.000 hectare kleiner.

Ook de uientelers realiseren dit jaar een recordoogst met meer dan 1,5 miljoen ton uien. Deze topopbrengst is gebaseerd op de stijging van het areaal met 2.000 hectare tot 26.679 hectare en een hectare-opbrengst van 56,7 ton.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer