Uitspraak+vergroot+kans+op+behoud+derogatie
Nieuws
© Jan van Liere

Uitspraak vergroot kans op behoud derogatie

De uitspraak van het gerechtshof in Den Haag in het hoger beroep over de Fosfaatreductieregeling vergroot de kans dat de derogatie voor Nederland behouden blijft.

Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een reactie op de uitspraak dinsdag in het hoger beroep tegen eerdere vonnissen in kort geding over de Fosfaatreductieregeling. Ook LTO Nederland, NMV, NAJK en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) zeggen dat de uitkomst van het hoger beroep de onderhandelingspositie van Nederland in Brussel is verbeterd.

Het Haagse gerechtshof heeft de eerdere vonnissen van de voorzieningenrechter, waarin melkveehouders werden vrijgesteld van de Fosfaatreductieregeling, vernietigd. Het gerechtshof oordeelt dat de melkveehouders hadden kunnen voorzien dat als er na het afschaffen van de melkquota een ongebreidelde groei van de melkveestapel zou plaatsvinden, verdere beperkende maatregelen zouden moeten worden genomen. Dit om te voorkomen dat het nationale mestplafond wordt overschreden.

Onvermijdelijk

De fosfaatreductieregeling is ingrijpend, maar onvermijdelijk gezien het algemeen belang voor de sector, stellen LTO, NMV, NAJK en NZO. Volgens de laatste prognoses zal de fosfaatproductie dit jaar daadwerkelijk weer onder het plafond uitkomen. Om de onderhandelingen over een nieuwe derogatie tot een succes te maken is het wel noodzakelijk dat de melkveehouderij de rest van dit jaar vasthoudt aan het fosfaatreductieplan.

Nederland kan nu met een sterk verhaal naar Brussel.

Wil Meulenbroeks, vakgroepvoorzitter Melkveehouderij van LTO Nederland.

'Het uiteindelijke doel van de regeling is er voor te zorgen dat Nederland weer binnen het geldende nationale mestplafond komt. Voor de desbetreffende melkveehouders heeft de uitspraak ingrijpende gevolgen. Voor de sector als geheel betekent deze uitspraak een vergroting van de kans dat de door de Commissie van de EU verleende vrijstelling ('de derogatie') van de voor melkveehouders geldende fosfaatnorm behouden blijft', aldus het ministerie.

'Het blijft een ingrijpende, maar noodzakelijke maatregel. Gezamenlijk moet iedereen verantwoordelijkheid nemen,' reageert Wil Meulenbroeks, vakgroepvoorzitter Melkveehouderij van LTO Nederland op de uitkomst van het hoger beroep. 'Nederland kan nu met een sterk verhaal naar Brussel om de derogatie veilig te stellen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer