Langereis duurzaamste ondernemers Ten Boer

Adrian en Annely Langereis van melkveebedrijf Koe & Jij in Ten Boer mogen zich twee jaar lang de Duurzaamste Ondernemer van Ten Boer noemen. Ook een houthandel uit Ten Post en een supermarkt in Ten Boer waren in de race voor deze titel.

Volgens wethouder Annie Postma laat Koe & Jij zien dat ondernemen hand in hand kan gaan met het duurzaam produceren van voedsel. 'Een voorbeeld voor andere ondernemers', gaf ze het tweetal aan.

Het melkveebedrijf Koe & Jij is al enkele generaties in bezit van de familie Langereis. In 1986 verplaatsten het het van Noord-Holland naar Ten Boer. 'Met het uitzicht op Ten Boer en de stad Groningen op slechts 10 kilometer afstand, zijn we ons goed bewust van het leven en werken op het platteland dichtbij een stedelijk gebied. Juist daarom geven we met het openstellen van ons bedrijf invulling aan het boeren dichtbij de maatschappij', geven de ondernemers aan.

Vleespakketten en zuivel

Volgens het juryrapport besteedt Koe & Jij in alle aspecten aandacht aan duurzaamheid: energie, voorlichting en communicatie, weidevogelbeheer/natuurontwikkeling, hergebruik van afval en lokale voedselproductie via vleespakketten en zuivel.

De prijs stimuleert Annely Langereis nog meer om het 'verhaal te vertellen dat wij niet alleen, maar de hele landbouw 'hartstikke' duurzaam is. 'Burgers weten dat niet. Die weten niet dat we voorkoelers en frequentieregelaars gebruiken. Wij willen dat goed uit leggen. Dat past bij ons.' Wekelijks ontvangt de Koe & Jij zo'n drie groepen. Dat aantal stijgt nog steeds. 'Mensen komen zelfs uit Amsterdam om een melkworkshop te volgen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer