Schouw+keert+terug+in+Noord%2DOverijssel
Nieuws
© waterschap wdo delta

Schouw keert terug in Noord-Overijssel

Waterschap Drents Overijsselse Delta voert de schouw weer in voor het werkgebied van voormalig waterschap Groot Salland.

Het algemeen bestuur besloot dinsdag tot deze stap om zo het toezicht op het slootonderhoud gelijk te trekken met dat in Zuid-Drenthe en Noordwest-Overijssel.

Sinds de fusie tussen Groot Salland en waterschap Reest en Wieden in 2016 tot Drents Overijsselse Delta werden watergangen alleen nog in het noordelijk werkgebied geïnspecteerd op correct onderhoud. Dit wordt nu overal van kracht. Enkele jaren eerder had Groot Salland de schouw juist afgeschaft. De onderhoudsplicht bleef wel bestaan.

Afvoeren

Tegelijk gaat Drents Overijsselse Delta alleen nog waterlopen zelf onderhouden die meer dan 25 liter water per seconde afvoeren. Het beheer over de kleinere watergangen, met een afvoer tussen 25 en 10 liter per seconde, komt in handen van de aanliggende grondgebruikers. Ze worden hier ieder najaar op gecontroleerd.

Voormalig waterschap Reest en Wieden telt 1.126 kilometer aan schouwsloten, in het werkgebied van het vroegere Groot Salland is dat 1.335 kilometer.

Goede uitleg

LTO Noord stelt vast dat met de wijziging van het beheer, meer boeren een onderhoudsverplichting krijgen opgelegd. Dat vergt een goede uitleg over het hoe en waarom, vindt bestuurder Stephan Rientjes van LTO Noord Salland. 'Het is van groot belang de gemaakte keuzes goed te onderbouwen', hield hij het waterschapsbestuur voor dinsdag tijdens de inspraakronde.

LTO Noord vindt dat er goed overleg met de grondgebruikers moet komen over het tijdstip en de wijze van betreden van de landbouwpercelen langs watergangen die WDO Delta zelf onderhoudt. De organisatie wil ook dat boeren de mogelijkheid krijgen het maaisel te gebruiken dat door het waterschap van de taluds en uit de sloten wordt gehaald.

Legger

Details over welke watergangen wel en niet door het waterschap worden onderhouden zijn nog niet bekend gemaakt. Dat gebeurt als de zogeheten legger wordt gepubliceerd. 'Ook daar moet goed over worden gecommuniceerd', vindt Rientjes. 'Goodwill heb je zomaar verspeeld. Ook moeten eventuele knelgevallen worden opgelost in overleg met de eigenaar.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer