Vion+vindt+varkensnotering+eerder+bedreiging+dan+zegen
Nieuws
© Henk Riswick Fotografie

Vion vindt varkensnotering eerder bedreiging dan zegen

Als het aan topman Frans Stortelder van Vion Pork ligt, verdwijnt de varkensnotering nog vandaag. Tijdens het event van Topigs Norsvin in Nijmegen noemde hij de notering eerder een bedreiging dan een zegen.

Er is geen sector die volgens Stortelder net als de varkenshouderij de prijs die op het boerenerf wordt betaald vrijgeeft en daarmee de toon zet voor de prijzen die verderop in de keten worden betaald. Dat hield hij dinsdag de bijna driehonderd aanwezige varkenshouders en werkers in de periferie voor.

Bovendien zorgt dat prijzencircus bij slachterijen wekelijks voor horten en stoten in de aanvoer. 'We moeten kijken naar nieuwe modellen zodat we inkopers niet continu achter onze kaarten laten kijken', benadrukte Stortelder. Hoe dat eruit moet gaan zien, vertelde hij niet. Dat is iets waar de varkenshouderijsector zich over moet beraden.

Prijsmodules

Voor Vion was die discontinuïteit dit voorjaar aanleiding om Good Farming Balance te introduceren. Een vraag gestuurd concept voor de internationale markt, met de keuze uit drie aflevermodules en drie prijsmodules. Stortelder verwacht dat eind 2017 van de aangevoerde varkens bij Vion in Nederland 50 procent deelneemt Good Farming Balance.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
Meer weer