Ruimte+in+ruil+voor+verduurzaming+stap+dichterbij
Nieuws
© Dirk Hol

Ruimte in ruil voor verduurzaming stap dichterbij

Intensieve veehouders in Zuid-Holland willen maximale stappen zetten in duurzaamheid en dierenwelzijn. Dat dan wel met de voorwaarde dat zij ruimte voor bedrijfsontwikkeling krijgen.

Instemming hiermee vanuit de politiek komt een stuk dichterbij doordat Gedeputeerde Staten dit voorstel heeft goedgekeurd. Op 1 november namen Provinciale Staten uit handen van LTO Noord en POV het door negentig veehouders ondertekende voorstel in ontvangst. Dit betreft een Actualisering van de Verordening en het Afsprakenkader Intensieve Veehouderij in ontvangst.

'We staan hier met trots dat dit gelukt is en dat bijna alle veehouders getekend hebben', zei pluimveehoudster Hanneke de Baar die samen met voorzitter Arie Verhorst (LTO Noord Zuid-Holland) de handtekeningen aanbood. 'We zijn nu zo ver gekomen als sector, maar u moet als statenlid nog wel de bal in het doel schieten', gaf ze aan.

Duurzame stallen

Dat doel is enerzijds het verduurzamen van de sector en anderzijds het behoud van een goede boterham voor de bestaande varkens-, pluimvee- melkgeiten- en vleeskalverenhouders in de provincie. Dat laatste is gebaat bij uitbreidingsmogelijkheden, waarbij de sector inzet op een bouwblok van 2 hectare.

We staan hier met trots dat dit gelukt is en dat bijna alle veehouders getekend hebben

Die doelen wil de sector samen met het provinciebestuur verenigen door te investeren in extra duurzame stallen en maximaal dierenwelzijn indien zij hun bedrijf uitbreiden of verplaatsen.

Certificaten

De veehouders zeggen toe dat zij de dan nieuw ontstane stalruimte inrichten volgens de maatregelen uit de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV), Milieukeur, een certificaat biologische veehouderij of een gelijkwaardig certificaat.

De toezegging verbinden zij aan de verwachting dat de provincie via een aanpassing in de Verordening ruimte een bouwblokvergroting tot twee hectare mogelijk maakt. Daarnaast moet verplaatsing van bestaande bedrijven en omzetten van intensieve neventakken naar hoofdtakken mogelijk worden.

Stemming

In december wordt het voorstel besproken in de commissie Duurzame Ontwikkeling en op 20 december volgt stemming in Provinciale Staten.

Voor uitbreiding van geitenhouders geldt voorlopig een stand-still zolang het onderzoek naar het effect op de volksgezondheid nog loopt. 'Daar hebben we begrip voor, dus dat wachten we even af', liet Verhorst weten.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer