Nieuwe+ronde%2C+nieuwe+kansen
Column
© Laurens Eggen

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Carola Schouten is sinds 26 oktober vicepremier en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kabinet-Rutte III. Met de benoeming van een minister van LNV zullen de meeste boeren wel gelukkig zijn. De persoon Carola Schouten is echter nog enigszins 'onbekend'.

Vanzelfsprekend heb ik haar even 'gegoogled'. Wat me bijbleef, is dat ze vooral actief is geweest rondom het onderwijs en dat ze in haar verkiezingspromofilmpje met name inging op gezin (wonen & werken) en zogenoemde 'sterke bedrijven'. Daarnaast heb ik nog een uitspraak van haar gevonden: 'Als volksvertegenwoordiger wil ik vooral goed luisteren. In de Tweede Kamer wordt veel gepraat, maar ik vind luisteren heel belangrijk. Niet alleen om te weten wat er in de maatschappij speelt, maar ook wat collega-Kamerleden vinden. Uiteindelijk moet je toch jouw belangen zien te verenigen met die van anderen'.

Met de door mij gevonden info rondom Carola kan ik dus nog geen zinnige conclusie trekken of ik nu als boerin zijnde blij of verdrietig moet zijn. Toch wil ik haar het voordeel van de twijfel geven en hopen dat deze vrouw, net zoals haar vrouwelijke voorganger Sharon Dijksma, van haar woorden ook daden maakt. Over Martijn van Dam wil ik hier geen woorden vuil maken: die was er gewoonweg niet voor de boeren.

Carola mag direct in actie komen om de uitspraak over het vervallen van de POR (Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet) ongedaan te maken. Die is destijds ontstaan als tegemoetkoming voor investeringen en de overbrugging van het vervallen van de varkensrechten in 2018. Nu ziet het ernaar uit dat de POR-gebruikers nieuwe rechten moeten aankopen omdat de varkensrechten gehandhaafd blijven. Dus zou het eerlijk zijn als de POR gehandhaafd blijft.

Mijn partner vergelijkt dit met 'het kwartje van Kok'. De brandstoffenverhoging zou tijdelijk zijn en worden teruggedraaid. Dit blijkt achteraf niet het geval. Vanuit het ministerie wordt gemeten met twee maten. Bij ons eigen bedrijf is de POR ook van toepassing. Bij het vervallen resulteert dit in een kostenpost van circa 150.000 euro. Juist de innovatieve en vooruitstrevende boeren worden nu afgestraft. Dat lijkt me het tegenovergestelde van hetgeen destijds werd gepromoot. Succes Carola!

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer