Verleden%2C+heden+of+toch+toekomst
Column
© Jan Bouwhuis

Verleden, heden of toch toekomst

Ondernemen is in mijn ogen alle kanten opkijken. Soms kom je wel van die dagdromers tegen die alleen maar in de toekomst lijken te kijken, of de wat gereserveerde ondernemers die wat meer vast lijken te houden aan het verleden.

Verleden, heden of toch toekomst. Je kunt er niet omheen om naar alle drie tijdsvlakken te luisteren en te handelen. Maar hoe doe je dat nou goed, die balans te vinden om het juiste te doen voor jezelf als ondernemer, voor je onderneming en ook voor je persoonlijke ontwikkeling?

Ook hier verschillen de ondernemers, ondernemingen en vooral de situaties van elkaar. Ik vind het zoeken naar de juiste beslissingen nog steeds één van de meest interessante aspecten van het ondernemerschap. Anderen vinden het juist eerder een noodzakelijk kwaad.

Toch bleek uit de vele dialoogsessies die zijn gehouden door de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) dat er veel interesse is voor ondernemerschap en alles wat daarbij komt kijken. Uit die sessies komt het idee voort om een programma te ontwikkelen voor het beantwoorden van ondernemersvragen.

Nu heb ik de laatste jaren een paar cursussen mogen volgen, waarvan ik niet heel vrolijk werd. Na te hebben gemeld dat ik niet echt zin had in weer een slap cursusje, werd ik gevraagd mee te denken over de invulling van een ondernemerschapsprogramma voor fruittelers.

Mijn inbreng was vooral dat een hoog niveau gewenst is om veel kennis op te doen, met steeds weer terugkoppeling naar je eigen onderneming. Zo'n cursus moet worden geleid door mensen die zelf ook een gevoel bij ondernemen hebben en dus een beetje dezelfde taal spreken of denken. Tevens moeten er bijdragen zijn met interessante sprekers.

Kortom een programma voor de huidige en toekomstige fruitteeltondernemers van alle soorten en maten. Via deze column wil ik mijn collega's erop wijzen dat er binnenkort een vrijblijvende bijeenkomst wordt gehouden over het ondernemersprogramma. Elke fruitteler kan zich dan laten informeren en persoonlijk een afweging maken of hij of zij wil deelnemen.
Ik hoop dat het programma uitpakt zoals ik het voor ogen heb. Maar dat weten we pas achteraf.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer