Europese+melkprijzen+vlakken+af
Achtergrond
© Fotografie Twan Wiermans

Europese melkprijzen vlakken af

De melkprijzen in Europa lijken de top te hebben bereikt. Verschillende zuivelondernemingen hebben de melkprijs in september niet verhoogd ten opzichte van augustus. Enkel FrieslandCampina en Dairycrest plussen meer dan 1,00 euro per 100 kilo.

Dat blijkt uit de LTO Internationale Melkprijsvergelijking. Alle Ierse verwerkers en de Franse Savencia en Danone hielden hun melkprijs in september gelijk. Andere ondernemingen plusten tot 1,00 euro per 100 kilo.

FrieslandCampina doet het met een stijging van 1,94 euro beduidend beter, terwijl de melkprijs van Dairy Crest maar liefst 3,25 euro plust. Daarbij blijft dit Engelse bedrijf wel veruit de laagste prijs te betalen, ruim 4 euro onder de gemiddelde berekende voorschotmelkprijzen van 36,72 euro per 100 kilo standaardmelk.

Voor dat gemiddelde is sprake van een stijging van 0,69 cent ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van september 2016 ligt de gemiddelde melkprijs 8,50 euro ofwel 30,1 procent hoger.

Oktober

De melkprijs is daarmee voor de vijfde achtereenvolgende maand gestegen en stijgt naar verwachting in oktober nog iets verder. Toch lijkt het eind van de melkprijsstijging in zicht te komen. Arla, DMK en FrieslandCampina hebben aangekondigd de melkprijzen in november niet te wijzigen. DMK plust voor oktober nog wel 1,00 euro.

De situatie op de zuivelmarkt verslechtert de laatste tijd. Zo daalde de boterprijs, die volgens ZuivelNL-bronnen nu wel reëler is. De prijs steeg omdat verschillende partijen aanvankelijke schaarste vreesden. Dat sentiment is omgeslagen.

Ook dalen de noteringen voor magere melkpoeder. Het in onduidelijk of de interventievoorraden gehandhaafd blijven, die zijn hoog. Zo is de interventievoorraad magere melkpoeder al anderhalf jaar 350 miljoen kilo.

Meer melk

Verder steeg de melkaanvoer in de EU in augustus voor de derde maand op rij. Hierdoor is de totale melkaanvoer over de eerste acht maanden hoger dan diezelfde periode in 2016. Tot en met juli lag die aanvoer nog lager. Vooral Ierland, Polen en Italië lieten forse plussen zien, terwijl andere belangrijke zuivellanden als Duitsland, Frankrijk en Nederland voor het eerst sinds lange tijd licht plusten.

In Nederland bleef de productie ook stijgen, in september met 0,6 procent. Daarmee lag de aanvoer per maand in september voor het eerst hoger dan diezelfde maand in 2016. Traditioneel kent september juist een licht dalende melkaanvoer ten opzichte van augustus. Vorig jaar speelde mogelijk mee dat alvast werd ingespeeld op de premie die de EU en FrieslandCampina uitloofden voor ondernemers die het laatste kwartaal van 2016 minder zouden melken.

In ons land ligt de melkaanvoer over de eerste negen maanden van dit jaar nog maar 0,7 procent onder de hoeveelheid in dezelfde periode in 2016. Volgens bronnen binnen ZuivelNL is dit een gevolg van een hogere melkproductie door de huidige melkveestapel.

Individuele melkprijzen

De gemiddelde melkprijs van de EU-zuivelondernemingen ligt 30 procent hoger dan vorig jaar. De individuele melkprijsstijgingen variëren echter sterk. DMK plust zelfs 68 procent, maar die had in augustus 2016 wel de laagste melkprijs in de vergelijking. DOC Kaas, die nu dezelfde notering heeft als DMK, noteerde die maand met 22,46 euro niet veel hoger.

In Finland en Italië schommelden de prijzen veel minder. In Finland wordt gebruik gemaakt van een stabielere melkprijssystematiek. Italïë is minder afhankelijk van export.

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer