Samen+op+nieuwe+wegen+naar+de+toekomst
Column
© Nieuwe Oogst

Samen op nieuwe wegen naar de toekomst

Een futuroloog had ik nog niet in mijn kennissenkring. Maar onlangs luisterde ik naar een futuroloog tijdens het netwerkevenement van Gastvrij Nederland. En ik moet toegeven, de man had ideeën die me aan het denken zetten.

U vraagt zich misschien af waarom ik bij Gastvrij Nederland was. Een club met leden als ANWB, VVV Nederland, Koninklijke Horeca Nederland, Schiphol en Hiswa. Voor mij is het antwoord daarop simpel: twee weten meer dan één. Zeker als de ander uit een andere wereld komt. Ik sta soms versteld van de ideeën die 'buitenstaanders' hebben waar ik ook iets mee kan.

Een voorbeeld is die grote oliefabrikant die worstelde met het probleem van 'stollende' olie, die hulp kreeg van iemand die met grote betonmolens tegen hard wordend cement werkte. Samenwerking, vooral met onverwachte partners, kan de grootste stap richting de toekomst bewerkstelligen.

Zo vertelde futuroloog Peter van der Wel over de wet van Moore. Moore voorspelde dat elke twee jaar de snelheid van chips in onze computer verdubbelt. Ik droomde even weg. Stel nu dat dat ook voor zonne-energie zou gelden? Dan hebben we over tien jaar heel veel zonne-energie. Dan wordt energie goedkoper of misschien wel gratis. En wat betekent dit voor het bedrijfsmodel van boeren?

Ik heb de antwoorden allemaal niet en het lijkt me vooral goed om de gedachtes van een futuroloog met gezond boerenverstand te bekijken. Maar het is goed om er eens over na te denken en om te zien dat andere netwerken en onverwachte partners verfrissend zijn en tot nieuwe ideeën kunnen leiden. Daarom blijf ik dit soort ontmoetingen doen. Ik kan het iedereen aanraden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer