Uitwisselen+van+data+versterkt+agrofoodketen
Nieuws
© Peter Smit

Uitwisselen van data versterkt agrofoodketen

Een transparant decentraal datanetwerk kan voordelen opleveren voor agrofoodketens. Wageningen Economic Research en TNO zijn daarom een pilotproject gestart.

Bij het pilotproject gaat het om een verzameling aan bestaande technologieën voor het uitwisselen van data. De onderzoekers noemen dit ook wel blockchaintechnologie (BCT).

BCT kan bijvoorbeeld worden toegepast in certificeringsprocessen van voedselproducten en tracking in logistieke processen. Het kan er voor zorgen dat de bron van eventuele besmette producten sneller is te traceren.

Kwaliteit product

Bij BTC heeft elke speler in de voedselketen, waaronder producenten, leveranciers, verwerkers, distributeurs, detailhandelaren, regelgevers en consumenten, toegang tot informatie over de oorsprong en kwaliteit van het product.

BCT maakt het naleven van afspraken en overeenkomsten eenvoudiger en betrouwbaarder door deze te vertalen naar computercode en algoritmes. Als er consensus is van verschillende partijen over de toegepaste algoritmes ontstaat er een standaard.

'Het gaat erom dat mensen het met elkaar eens zijn over wanneer er een stukje informatie aan een informatieketen toegevoegd mag worden en die informatie daarna niet meer veranderd kan worden', zegt Lan Gé van Wageningen Economic Research.

Protocollen

Gebruik van BTC wil niet zeggen dat alle data zichtbaar zijn, maar dat de protocollen en software openbaar zijn. 'Ik geef je niet zomaar data, maar een code die alleen voor jou bedoeld is waarmee alles versleuteld is en dan ben ik gerustgesteld omdat alleen jij die informatie kunt openen.'

Binnen agrofood heeft Wageningen Economic Research samen met TNO en diverse innovatieve bedrijven op dit terrein een pilot opgezet. De samenwerking heeft inmiddels geleid tot een eerste concept.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer