Drenthe+start+met+asbestlening
Nieuws
© man en mach ledenvoordeel

Drenthe start met asbestlening

Om de sanering van asbestdaken te versnellen start Drenthe per 15 november als eerste provincie met een asbestlening. Boeren kunnen deze lening met lage rente ook gebruiken in combinatie met de bestaande Rijksregeling 'subsidie verwijdering asbestdaken' van RVO.

Om Drentse eigenaren van asbestdaken tegemoet te komen, heeft provincie Drenthe de 'Uitvoeringsregeling verwijdering asbestdaken Drenthe' vastgesteld. Particulieren, MKB- en agrarische bedrijven, verenigingen en stichtingen die eigenaar zijn van een asbestdak, kunnen vanaf 15 november een beroep doen op de regeling.

Investeringsagenda

In april van dit jaar gaven Provinciale Staten aan de aanpak voor sanering van asbestdaken te willen versnellen. In de regeling zit 3,5 miljoen euro afkomstig uit de provinciale investeringsagenda.

Drenthe is de eerste provincie met een eigen financieringsregeling die specifiek gericht is op de verwijdering van asbestdaken. Eerdere regelingen werden door het rijk gevuld.

Aan de huidige rijksregeling is een maximum gebonden van 25.000 euro aan subsidie. 'Dit is wellicht onvoldoende voor agrariërs die grote dakoppervlakten willen saneren. Dan kan onze asbestlening een mooie aanvulling betekenen', zegt een woordvoerder van de provincie.

Daken verweren

Volgens gedeputeerde Tjisse Stelpstra ligt er in Drenthe nog zo'n 7 miljoen vierkante meter aan asbestdaken. 'Door ouderdom en weersomstandigheden verweren deze daken steeds meer. Hierdoor komen steeds meer schadelijke asbestvezels in het milieu terecht. Met de regeling spelen we ook in op het verbod op asbestdaken per 2014.'

Aanvragen

Meer informatie over de saneringslening, voorwaarden en aanvragen is vanaf 15 november 2017 te vinden op een speciale website van het samenwerkingsverband Noord-Nederland. Eigenaren van een asbestdak kunnen vanaf die datum daar online een aanvraag indienen. De uitvoeringsregeling loopt tot 1 januari 2020.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer