Leeuwarder+boeren+willen+geen+schepje+erbovenop
Nieuws
© Tienke Wouda

Leeuwarder boeren willen geen schepje erbovenop

Geen aanvullende gemeentelijke eisen en minder OZB betalen. Deze boodschap gaven de ruim vijftig aanwezige boeren deze week de partijen in Leeuwarden mee tijdens de verkiezingdebat in Wergea.

Gemeente Leeuwarden fuseert in 2018 met Littenseradiel en Leeuwarderadeel. De gemeente verdubbelt in oppervlakte naar 170 vierkante meter. Meer dan de heft daarvan is buitengebied. Dat vraagt van de toekomstige gemeenteraad een ander beleid. Dat stelden de gezamenlijke LTO Noord-afdelingen dinsdagavond tijdens het verkiezingsdebat in Gasterij De Waldwei bij Leeuwarden.

Schepje

Een belangrijke boodschap volgens de boeren: geen regelgeving bovenop de landelijke wetgeving. Daarin kregen ze gehoor van onder andere de VVD. 'U hebt al Europese en Nederlandse wetgeving. Wat ons betreft komt daar geen schepje bovenop', gaf Serge Hollander van de VVD aan.

PAL/GroenLinks is het er niet mee eens. 'Door de omgevingsvisie krijgen gemeenten meer autonomie, er komt meer lokaal beleid. Dan moeten we ook nadenken wat we belangrijk vinden. Natuur en landschap kunnen niet voor zichzelf praten, die moeten we beschermen', zei fractievoorzitter Evert Stellingwerf.

Waardeloos

D66-fractievoorzitter Hilde Tjeerdema vond de stelling over minder regelgeving 'waardeloos'.

'We moeten niet naar grotere boeren, maar naar betere boeren. Dat kan door het land langer met rust te laten en het waterpeil omhoog te doen voor meer weidevogels. Dat is het goed van Friesland. En dat moeten we kijken wat voor soort boer daar toekomst heeft. Bovendien moeten de boeren zich verenigen en de Aholds dwingen tot een eerlijke prijs voor eerlijke producten.'

Ook de scheefgroei van de onroerendezaakbelasting kwam aan de orde. Al een tijd lang voert LTO Noord actie om de OZB voor niet-woningen in Volgens PVDA-wethouder Henk Deinum moet zeker ook gekeken worden naar mensen met een zwakke positie op de woningmarkt. We hebben 6.200 bijstandsgerechtigden, die hebben weinig of niks uit te geven. '


Rechtse partijen

Dat kwam hem op een reactie van een aanwezige in de zaal te staan.

'Daar staan auto's voor de deur, zij gaan op vakanties. Daar kan best wel geld weg worden gehad. Wij hebben er verlet van dat de rechtse partijen daar voor gaan staan.'

Volgens een ondernemer was het simpel. 'De paar boeren in de oude gemeente Leeuwarden moesten eerst heel veel betalen voor het schorriemorrie in Leeuwarden. Nu komen er heel veel boeren bij die heel veel betalen. Om hetzelfde bedrag binnen te halen kan de ozb van niet-woningen naar beneden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 11°
  70 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer