Platteland+bindt+strijd+met+criminelen+aan
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Platteland bindt strijd met criminelen aan

Drugslabs in leegstaande schuren, diefstal van landbouwmachines, hennepteelt middenin maïsvelden: buitengebieden zijn vatbaar voor criminele praktijken. Om ze een halt toe te roepen, is er sinds vorig jaar in diverse regio's een samenwerking tussen alle partijen die op het platteland werkzaam zijn.

Het aantal gebieden dat actief de strijd tegen criminaliteit aangaat, zal de komende jaren snel stijgen. Woensdag krijgt Dronten als vijfde gemeente een Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) Buitengebied.

De successen in pilotgebieden zorgen ervoor dat het KVO in hoog tempo over het land wordt uitgerold. Ervaringen in Bronckhorst, Moergestel, Ede en Elst leren dat de criminaliteit daalt als gemeente, politie, brandweer, agrariërs, waterschappen, natuurorganisaties en zelfs jagers en makelaars in agrarisch vastgoed intensiever met elkaar samenwerken.

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

'Georganiseerde misdaad speelt zich vaak af buiten het zicht', zegt projectleider Paul van der Weiden van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). 'In uitgestrekte gebieden waar één politieauto rondrijdt, is er daarom meer samenspel nodig.' Die samenwerking leidt tot mooie resultaten. In de omgeving van Bronkhorst is het afgelopen jaar meer hennepteelt aan het licht gekomen en is vervuiling in de waterzuivering gestopt. Elders werd grootschalige diefstal van landbouwmateriaal zoals quads en grasmaaiers teruggedrongen. Van der Weiden: 'Doordat alle aanwezige partijen beter opletten, kwamen we bij een verdacht type bus uit. Het bleek dat een verhuurbedrijf een criminele bende faciliteerde.'

Als het slecht gaat met je bedrijf en iemand biedt veel geld voor de huur van een leegstaande schuur, moet je sterk in je schoenen staan om te weigeren

Projectleider Paul van der Weiden

Samenwerking

Maar ook boeren werken soms samen met criminelen. Ze zijn vaak vatbaar voor een aantrekkelijk aanbod. 'Als het slecht gaat met je bedrijf en iemand biedt veel geld voor de huur van een leegstaande schuur, moet je sterk in je schoenen staan om te weigeren. Soms gebeuren zaken zelfs zonder medeweten van eigenaren. We hebben een boer gesproken die middenin zijn maïsveld op hennepteelt stuitte. Hij heeft alles weggehaald, maar wat doe je als criminelen de opbrengst komen claimen? Deze dingen kun je alleen bestrijden door samen te werken.'

Administraties

Volgens Van der Weiden neemt de criminaliteit in buitengebieden snel toe, al maken officiële politiecijfers geen expliciete scheiding. 'Maar het is overduidelijk. We zien bijvoorbeeld veel xtc-afval. Het vreemde is dat tot voor kort administraties niet op elkaar werden afgestemd. Als een gemeentelijke buitendienst na een melding tonnen met vloeistof opruimde, kwam dat niet bij de politie terecht. Hetzelfde bij natuurbeschermingsorganisaties of waterschappen. Zet je alles bij elkaar, dan ontdek je criminele patronen en kun je gerichte actie ondernemen. Eigenlijk is het verbazingwekkend dat deze samenwerking er niet eerder was.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 10°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 9°
  70 %
Meer weer