%27Bietenrooiers+mogen+de+komende+weken+niet+stilstaan%27
Interview
© Archief

'Bietenrooiers mogen de komende weken niet stilstaan'

Suiker Unie roept bietentelers op om voor 1 december zoveel mogelijk suikerbieten te laten rooien. Directeur Agrarische Zaken Gert Sikken legt uit dat langer wachten de kans op tegenvallende oogstresultaten vergroot.

Vanwaar nu de oproep om goed door te gaan met rooien?

'We willen op tijd waarschuwen. Het is zonde om in deze periode goed rooibare dagen niet optimaal te benutten. Bietenrooiers mogen de komende weken eigenlijk niet stilstaan.

Globaal is iets meer dan de helft van de suikerbieten inmiddels gerooid. Het nog te oogsten areaal is ongeveer 40.000 hectare

Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken bij Suiker Unie

'Veel suikerbieten voor levering in december worden nu gerooid. Ons advies aan de bietentelers is om daarna ook door te gaan met de suikerbieten voor de latere levering. Als de nood aan de man is, dan is het voor loonwerkers vaak lastig om op het laatste moment nog veel suikerbieten te rooien.'

Waarom liever bewaren aan de bult dan in de grond?

'Bietenhopen zijn goed te beschermen tegen vorst en andere weerselementen. Voor bieten in de grond is over het algemeen vanaf december het risico op schade groter.

'Natuurlijk begrijpen we dat bietentelers niet al te enthousiast zijn om suikerbieten voor een periode van acht tot tien weken op hun erf te laten liggen. Maar aan de andere kant zijn de oogstomstandigheden in de meeste teeltgebieden op dit moment redelijk tot goed. Suikerbieten die zonder beschadigingen de grond uitkomen, zijn vaak heel goed bewaarbaar.

'Verder is de inslagtemperatuur relatief laag. Met de juiste maatregelen zijn de bewaarverliezen tot een minimum te beperken.'

Hoe verloopt de campagne tot dusver?

'We zijn niet ontevreden. Maar we hebben in het begin vanwege storingen aan de fabriek wel vertraging opgelopen. Zoals het nu lijkt gaat de campagne tot begin februari duren.'

Hoeveel bieten moeten nog gerooid worden?

'Wij hebben bijna 40 procent van de suikerbieten verwerkt en op de bedrijven ligt ongeveer voor anderhalve week aan gerooide veldvoorraad klaar voor transport. Globaal gaan we ervan uit dat iets meer dan de helft van het areaal inmiddels gerooid is. Daarmee zou zo'n 40.000 hectare aan suikerbieten nog in de grond zitten.'

Heeft jullie oproep te maken met de vorstschade van vorig jaar?

'Dat ligt natuurlijk nog wel vers in het geheugen. Toen moest in december ook nog circa 5.000 hectare gerooid worden. Uiteindelijk doen we de oproep omdat de oogst en bewaring van goede kwaliteit suikerbieten en vervoer naar de fabriek een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van de telers en Cosun.'

Weer

 • Zondag
  23° / 7°
  10 %
 • Maandag
  24° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer